Producția industrială a crescut cu 10,5%, ca serie brută, în perioada ianuarie-septembrie
Numărul 43, 17-23 nov. 2021 » Breviar statistic
În perioada ianuarie-septembrie 2021, producția industrială a crescut cu 10,5% ca serie brută față de același interval al anului anterior, potrivit datelor publicate de Institutul Național de Statistică (INS). Avansul a fost urmare a sporurilor înregistrate de producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat (+11,7%) și industria prelucrătoare (+11,2%). Industria extractivă a scăzut cu 2,2%. Ca serie ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate, indicatorul a fost mai mare cu 11,1%, ca efect al creșterilor înregistrate în producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat (+11,9%) și industria prelucrătoare (+10,8%). Industria extractivă a scăzut cu 2,6%.
În intervalul analizat, cifra de afaceri din industrie a crescut, pe ansamblu, cu 20,8%, datorită creșterii industriei prelucrătoare (+20,9%) și industriei extractive (+17,6%). Pe marile grupe industriale, majorări ale cifrei de afaceri s-au înregistrat în sectoarele: industria bunurilor intermediare (+28,5%), industria bunurilor de folosință îndelungată (+26,5%), industria bunurilor de capital (+20,4%), industria bunurilor de uz curent (+11,3%) și industria energetică (+10,0%).
Datele INS mai relevă că, în primele nouă luni, comenzile noi din industria prelucrătoare au crescut, pe ansamblu, cu 22,3% față de perioada corespunzătoare din 2020, datorită creșterilor înregistrate în industria bunurilor intermediare (+37,2%), industria bunurilor de folosință îndelungată (+22,6%) și în industria bunurilor de capital (+17,7%). Industria bunurilor de uz curent a scăzut cu 1,3%.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistic pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice