Producția industrială a crescut cu 3,3% în septembrie
Telex » Știri 14 noiembrie 2016
Industria, sector care reprezintă aproape un sfert din PIB, a înregistrat în septembrie o creştere a producţiei de 3,3% faţă de aceeaşi lună din 2015, în special ca urmare a avansului în sectorul-cheie de prelucrare, care a compensat continuarea declinului din industria minieră, arată datele publicate astăzi de Institutul Naţional de Statistică (INS). În august, industria înregistrase o creştere de 5,3% faţă de a opta lună a anului trecut, cel mai mare avans din ultimul an. Până în august, producţia industrială a înregistrat anul acesta cel mai mare avans în luna aprilie, de 3,4% faţă de aceeaşi lună din anul trecut, după un debut de an modest. Pe date ajustate în funcţie de influenţele sezoniere, creşterea producţiei din septembrie a fost de 1,4% faţă de a noua lună a anului trecut.
Pe sectoare, industria extractivă a înregistrat şi în septembrie un declin accentuat, de 14%, în timp ce sectorul de producţie şi furnizare de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat s-a redus cu 4,2%. Industria prelucrătoare, care are cea mai mare pondere în industria românească, a urcat cu 4,5% faţă de septembrie 2015. În august, industria de prelucrare avansase cu 7,1%.
Cumulat pe primele nouă luni, producţia industrială din România a crescut cu 1,4% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, avans susţinut de industria prelucrătoare, care a consemnat un plus de 2,3%. Industria extractivă a scăzut, însă, cu 18,1%, iar producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat – cu 1,9%. Pe serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, industria a înregistrat o creştere nesemnificativă, de 0,3% în primele nouă luni.
În 2015, producţia industrială a urcat cu 2,7%, după un avans de 6,1% în 2014 comparativ cu anul precedent. Industria a contribuit, în 2015, cu 23,2% la formarea produsului intern brut (PIB) al României.
(Sursa: News.ro)
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial