Producția industrială a României a scăzut cu 5%, în intervalul ianuarie-iulie a.c.
Numărul 37, 20-26 sept. 2023 » Breviar statistic
Producția industrială a scăzut atât ca serie brută (-5%), cât și ca serie ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate (-5,1%), în primele șapte luni ale anului, comparativ cu intervalul similar din 2022, arată datele publicate de Institutul Național de Statistică (INS), citate de Agerpres. Rezultatele negative consemnate la finele lunii iulie a acestui an au apărut ca urmare a scăderilor producției și furnizării de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat (-11,2%) și industriei prelucrătoare (-4,4%). Pe de altă parte, industria extractivă a crescut cu 3%, ca serie brută.
Ca serie ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate, în perioada 1 ianuarie - 31 iulie 2023, față de primele șapte luni din 2022, în marja scăderii cu 5,1% a producției industriale s-au înregistrat diminuări în producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat (-11,2%) și în industria prelucrătoare (-4,4%). În schimb, industria extractivă a raportat o creștere de 3%, de la an la an.
Datele INS relevă faptul că, în luna iulie 2023, producția industrială (serie brută) s-a redus față de luna precedentă cu 2,1%, din cauza rezultatelor din industria prelucrătoare (-3,1%) și industria extractivă (-0,4%). La polul opus se situează producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat, cu un salt de 4,4%, de la o lună la alta.
De asemenea, producția industrială, ca serie ajustată, a fost mai mare cu 0,6% față de luna precedentă, datorită industriei prelucrătoare (+0,8%). Industria extractivă și producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat au scăzut cu 2,2%, respectiv cu 0,6%.
Comparativ cu luna corespunzătoare din anul precedent, în iulie 2023, producția industrială (serie brută) a scăzut cu 6,2%, ca urmare a producției și furnizării de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat (-11,3%) și industriei prelucrătoare (-6%). Singura creștere a fost înregistrată de industria extractivă (+3,9%).
Raportat la aceeași perioadă de referință, producția industrială, ca serie ajustată, s-a diminuat cu 5,3%, ca efect al scăderilor producției și furnizării de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat (-12%) și industriei prelucrătoare (-5,5%). Industria extractivă a crescut cu 4,1%.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistic pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice