Produsele din plastic de unică folosinţă, interzise din 2021
Numărul 12, 2-8 aprilie 2019 » Lumea în care trăim
Se estimează că noile reglementări vor reduce impactul negativ asupra mediului cu 22 miliarde de euro în Europa, până în 2030
Parlamentul European a aprobat interzicerea, din 2021, a produselor din plastic de unică folosinţă precum farfurii, tacâmuri sau paie. Potrivit unui comunicat al Legislativului comunitar, între produsele care vor fi interzise în UE din 2021 se regăsesc: tacâmurile din plastic de unică folosinţă (furculiţe, cuţite, linguri, beţişoare; farfuriile din plastic de unică folosinţă; paiele din plastic; beţişoarele de urechi din plastic; produsele şi recipientele pentru alimente din material plastic oxodegradabil şi recipiente pentru băuturi fabricate din polistiren expandat.
Statele membre vor trebui să atingă un obiectiv de colectare de 90% pentru sticle din plastic până în 2029 şi un obiectiv de 25% de conţinut reciclat pentru sticlele de plastic până cel târziu 2025, care va creşte până la 30% în 2030.
Mai mult, noile reglementări consolidează principiul „poluatorul plătește“, mai ales pentru tutun, prin introducerea răspunderii extinse a producătorilor. Acest concept se va aplica și în cazul echipamentelor de pescuit pentru a se asigura că producătorii, nu pescarii, sunt cei care preiau costurile colectării năvoadelor pierdute în ape. Reglementările prevăd, de asemenea, obligativitatea etichetării cu privire la impactul negativ asupra mediului al aruncării pe stradă a filtrelor de țigări de plastic, precum și a paharelor de plastic sau a șervețelelor umede.
Conform reprezentanţilor Parlamentului European, aceste reglementări vor reduce impactul negativ asupra mediului cu 22 miliarde de euro – costul estimat al poluării cu plastic în Europa până în 2030.
Potrivit Comisiei Europene, peste 80% din deşeurile marine sunt din plastic. Produsele vizate de această legislaţie constituie 70% din totalul deşeurilor marine. Din cauza vitezei lente de descompunere, plasticul se acumulează în mări, oceane şi pe plajele din UE şi din întreaga lume. Urme de plastic sunt găsite în organismele marine precum broaşte ţestoase, foci, balene si păsări, dar şi în peşte şi fructe de mare, de aici fiind prezente în lanţul alimentar uman. (Al.R.)
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial