„Profesia contabilă în era digitală. Provocări și oportunități”, 23-24 septembrie 2016
Numărul 1, 29 martie - 4 aprilie 2016 » În pregătirea celui de-al XXI-lea Congres al profesiei contabile
Tema ediției a XXI-a a Congresului Profesiei Contabile din România, care va avea loc în zilele de 23-24 septembrie 2016, este „Profesia contabilă în era digitală. Provocări și oportunități”. Acest subiect de strictă actualitate a fost tratat și în una dintre cele 5 sesiuni ale ediției anterioare a Congresului, intitulată „Inovare și folosirea tehnologiei informaționale în furnizarea serviciilor profesionale de calitate”. Moderator al sesiunii a fost prof. univ. dr. Robert Aurelian Șova, prorector al ASE, actual președinte al CECCAR; invitați: Michal Piechocki – director în cadrul Consiliului director al XBRL International, Marius Dănescu – director Produs, Microsoft, Sanda Boboc – reprezentant al Microsoft, Mihai Păunescu – director Presales în cadrul Computas România, Decebal Popescu – consilier al ministrului pentru societatea informațională, și Elisabeta Moraru – director Industrie în cadrul Google România.
În cele ce urmează prezentăm prima parte a stenogramei dezbaterilor.
Robert Șova: Este evident că în prezent tehnologia informației și comunicației este o necesitate pentru un business și, sigur, pentru profesia noastră. Ea nu mai este o opțiune. Tehnologia s-a dezvoltat foarte mult, se dezvoltă în continuare într-un ritm alert, iar pentru a asigura eficiența activității și calitatea serviciilor noastre este necesar să putem beneficia de toate avantajele pe care aceasta ni le oferă.
În cadrul sesiunii de astăzi vom aborda patru subiecte, care, sperăm noi, vă vor trezi interesul și vă vor convinge că este foarte bine și necesar să vă aplecați, poate mai mult decât până acum, asupra acestui domeniu. Vom începe prin a defini și a lămuri, împreună cu specialiștii invitați la acest prezidiu, care sunt beneficiile utilizării tehnologiei informației și comunicației pentru un business în general și pentru profesia noastră în particular. Vom continua prin a prezenta tehnologii care țin strict de activitatea noastră profesională. De asemenea, știm foarte bine că pe lângă activitatea financiar-contabilă ne confruntăm toți cu necesitatea eficientizării activităților-suport, și aici vorbim despre tot ceea ce înseamnă partea de birotică, partea de promovare, care este absolut necesară astăzi. Acesta este un alt subiect de discuție. Și în final vom vorbi despre conceptul de cloud computing, tehnologia care practic deschide calea facilitării și eficientizării utilizării tehnologiilor în companiile mici și mijlocii, și nu numai, aceasta atât din perspectiva costurilor, cât și a serviciilor de care putem beneficia atunci când apelăm la această tehnologie.
Toate aceste subiecte le vom dezbate împreună cu distinșii invitați, reprezentanți ai unor companii de renume, ai mediului academic și ai administrației publice.
Vom încerca împreună ca pe durata acestei sesiuni să vă trezim interesul pentru utilizarea noilor tehnologii în activitatea dvs. Sunt sigur că toți colegii mei vă vor prezenta informații utile pentru dvs., care să vă facă să conștientizați necesitatea utilizării acestora și mai ales avantajele lor.
Voi începe prin a lansa prima întrebare a dezbaterii noastre:
Care sunt beneficiile utilizării tehnologiei informației în business? Vom vorbi despre era digitală în general și, sigur, în particular, în domeniul financiar-contabil.
Sanda Boboc: Suntem într-o eră în care tehnologia informației are un impact mare asupra tuturor zonelor de business. Evoluția este extrem de rapidă și noi, indiferent de zona în care ne desfășurăm activitatea, trebuie să facem efortul de a ține pasul cu evoluția tehnologiei și de a reuși să realizăm integrarea cu toți ceilalți colegi din cadrul organizației. Este o primă provocare căreia trebuie să îi facem față ca să putem merge mai departe cu tehnologia și în continuare sperăm să reușim să vă arătăm cum putem oferi un suport în acest sens.
Michal Piechocki: Noi, economiștii, suntem parte a unei profesii cu adevărat globale. Iar aceasta conduce la nevoia de comunicație. Ca economiști contabili, trebuie să comunicăm rezultatele financiare și alte informații. Și pentru aceasta avem nevoie de limbă, unelte, softuri, tehnologii care să ne ajute să transferăm această informație în mod eficient către alte părți. Poate un investitor din partea cealaltă a lumii, din Malaiezia, de exemplu, este interesat să investească în România, dar el trebuie să înțeleagă informațiile, afacerile de la noi. Deci noi folosim tehnologia de fiecare dată când ne aduce bani. O valoare-cheie a tehnologiei este schimbul de informații într-o varietate de moduri, și colegii mei vă vor prezenta mai multe despre acest domeniu, despre cloud computing.
Decebal Popescu: Într-adevăr, așa cum spuneau și antevorbitorii mei, sunt vremuri mai mult decât minunate pentru tehnologie. IT-ul reușește să pătrundă practic în absolut toate domeniile pe care le cunoaștem în prezent și, mai mult decât atât, reușește să acapareze în toate domeniile sarcinile de bază, dacă ne gândim că multe lucruri le facem acum automat. Chiar dacă ne mândrim că suntem o țară cu o viteză foarte bună la internet, chiar dacă avem în România marile companii din lume cu sute sau mii de angajați, avem o problemă în ceea ce privește utilizarea internetului. Nu suntem într-o situație foarte fericită, avem un grad destul de redus de utilizare a internetului. După părerea mea, există două modalități în care am putea să evoluăm. Una dintre ele ar fi să încercăm să facem educație, lucru care, evident, durează; advertisingul, educația, toate acestea sunt de durată. Cred că mult mai important ar fi ca dvs. să trimiteți feedback-uri companiilor din IT pentru ca acestea să realizeze interfețe cât mai prietenoase, astfel încât gradul de utilizare a aplicațiilor să crească, pentru că, vrem, nu vrem, ne îndreptăm către cloud computing, ne îndreptăm către o eră complet digitală. După părerea mea, există mari șanse ca în cel mult 10-15 ani să nu mai folosim decât monede virtuale și vă va fi și dvs. mai ușor să faceți conturi. Problema este cum creăm aceste aplicații.
Elisabeta Moraru: Cred că beneficiile tehnologiei constau în a oferi tuturor celor care sunt într-un domeniu de nișă profesională, cum sunteți dvs., partea în care aceștia să se ocupe de ceea ce înseamnă businessul lor principal, și anume să se preocupe de active egal cu pasive sau să iasă pe profit, iar partea de tot ceea ce înseamnă instrumente de lucru să fie facilitată de cei care la rândul lor sunt specializați în acel sens. Cred că acesta este principalul element care definește interesul dvs. pentru ceea ce facem noi și invers.
Mihai Păunescu: Eu vin de la o companie care este orientată spre ideea de research în domeniu și, chiar dacă scrie pe noi IT, ne ocupăm de fapt, cum cred că vă ocupați și dvs., mai mult de informații. Eu cred că IT-ul din IT este o parte importantă a activității noastre și cred că este de fapt lucrul care vă interesează pe dvs. mai mult. Așa cum sublinia Decebal, tot ce trebuie să facem este să acționăm de așa manieră încât lucrul cu această informație să fie mai ușor, să se desfășoare mai rapid și să se realizeze acele egaluri despre care vorbea Elisabeta mai devreme.
Robert Șova: Sper că argumentele aduse de colegii mei au pus în evidență faptul că tehnologia informației și comunicației nu numai că este utilă, dar este și necesară pentru a asigura eficiența activității și este cea care practic potențează inovarea într-un domeniu specific cum este domeniul nostru de activitate, dedicat serviciilor. Vom intra mai departe într-o discuție care este mai aproape de ceea ce faceți dvs. în fiecare zi, și anume vom vorbi despre tehnologiile care sunt dedicate direct activității financiar-contabile. Avantajele utilizării acestor tehnologii au fost puse în evidență; vorbim despre acuratețe, securitate, capacitatea de a lucra cu și de a procesa volume mari de date. Probabil cu toții utilizăm softuri mai mult sau mai puțin dezvoltate în domeniul financiar-contabil. Cu toții obținem din acele softuri o balanță, declarații, bilanțuri. Întrebarea este dacă în zilele noastre este suficient să obținem doar aceste informații. Răspunsul este: evident că nu. În America se încearcă să se facă diferența între accounting și bookkeeping. Accounting înseamnă mult mai mult astăzi: nu doar înregistrări contabile, doar obținerea unor situații, înseamnă interpretare, sugerarea de soluții, iar aceste lucruri vor duce la eficientizarea activității noastre.
Stimați colegi, ce ne puteți spune despre tehnologiile existente și în mod particular despre tehnologiile utile activității de bază a unui contabil pe care le promovați? Și, sigur, în măsura în care aveți posibilitatea să ne prezentați câteva aspecte concrete, vă rugăm să o faceți.
Marius Dănescu: Eu sunt Product Manager la Microsoft și mă ocup în special de o zonă de cloud care este dedicată productivității pentru orice segment, în special zona de companii mici și persoane fizice autorizate. Se numește Office 365 și, cu toate că este o tehnologie cloud, aș putea spune că este soluția ideală pentru a avea o bază de productivitate foarte eficientă, care ar aduce într-o companie reduceri foarte mari de costuri și cele mai noi softuri și soluții de la Microsoft. Așadar, despre aceasta voi vorbi. Voi insista puțin și pe zona de mobilitate și pe modul cum ne descurcăm în prezent în a face față acestui val uriaș de informație care vine zilnic pe diferite canale.
Michal Piechocki: Eu nu ofer produse sau servicii. Vă voi vorbi despre limbă, despre limba care este globală, care este deschisă și care ne permite să comunicăm, să transmitem, să schimbăm, să discutăm informațiile noastre, informațiile pe care le generăm atât în cadrul companiilor, cât și în afara lor, pentru comunitatea globală a părților interesate, reglementatori, parteneri, investitori, pentru cei care ne împrumută. Fac parte din comitetul director al unei companii care este nonprofit, avem peste 100 de membri din toată lumea; Google și Microsoft se numără printre aceștia. Deci această organizație promovează un limbaj care să se folosească în schimbul de informații financiare.
Decebal Popescu: Din acest punct de vedere, ministerul a încercat întotdeauna să creeze inițiative și să susțină în special partenerii care reușesc să aducă plusvaloare într-un anumit domeniu. Există mai multe inițiative. Una dintre acestea este proiectul care se adresează IMM-urilor, celor care sunt la început de drum, cărora li se pun la dispoziție anumite facilități. Este primul sistem gândit pe ideea că și celelalte ministere au nevoie de anumite programe de IT, în sensul în care, dacă dvs. vă duceți la ministerul de resort cu o anumită problemă și vreți să creați o politică publică, ministerul va putea să folosească acest portal în scopul definitivării și, într-un final, promovării până la o lege organică. O altă inițiativă deosebit de importantă care a fost finalizată de curând este sistemul care reușește să unească toți cei cinci furnizori de semnătură electronică digitală din România și să facă validări ale tuturor documentelor și instrumentelor pe care dvs. le folosiți. Dvs. utilizați acum acest lucru într-un fel sau altul. Dacă îmi aduc bine aminte, orice contribuabil depune niște înregistrări fiscale lunare semnate cu semnătură electronică. Evident că tehnologia avansează, și Google, dar și celelalte browsere trec pe un nou standard de securitate, SHA-2, standard care este suportat de această infrastructură. Nu știu cât de vizibil este acest lucru, dar în momentul în care trimiteți un document securizat, cineva vă verifică semnătura – dacă este validă, dacă nu a fost revocată ș.a.m.d. Un alt exemplu foarte bun în care ați putea utiliza această nouă infrastructură este autentificarea. Veți putea să vă autentificați în mod sigur în orice structură care se interconectează cu acest sistem, inclusiv băncile. Este clar că această tehnologie se poate folosi și ca să vă autentificați, dar și ca să faceți, de exemplu, un transfer de bani în timp real: acum plătești și imediat banii sunt în contul celuilalt, nu mai trebuie să aștepți ordinul de plată ș.a.m.d. Aș mai adăuga faptul că ministerul nu se concentrează numai pe ce se poate face în România, are și foarte multe contacte în afara țării. Din acest considerent, ministerul, prin structura sa de specialitate, este implicat într-un proiect european numit Cloud for Europe, care își propune să definească și să pună pentru prima oară accentul pe aplicații care sunt unitare la nivel european. Sunt 10 țări participante în acest program-pilot, România fiind una dintre ele. Se va defini un anumit număr de aplicații care vor fi unitare la nivel de Uniune Europeană; peste tot, în orice stat membru, toată lumea va utiliza aceleași aplicații, ne așteptăm la aceleași rapoarte, ne așteptăm ca toată lumea să înceapă să lucreze în mod unitar.
Elisabeta Moraru: M-am gândit foarte bine la răspunsul pe care să vi-l dau, deoarece pentru a vă răspunde ar trebui să spun totul despre Google și este foarte greu să faci acest lucru. Aș putea începe prin a menționa cel mai cunoscut și mai utilizat produs, motorul de căutare Google. Cât privește alte produse ale platformei, putem să vorbim despre Maps – hărți, care vă ajută să vă orientați în București sau în alte orașe atunci când mergeți la clienții dvs. Dacă intrăm în zona de advertising, putem vorbi și despre cloud, despre conectivitate. Aici (în telefon – n. red.) sunt toate informațiile mele, toate documentele mele, toate prezentările mele. Asta înseamnă Google, în câteva cuvinte.
(va urma)
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistic pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice