MyWIZ, secretul contabililor de succes
Profesia contabilă în era digitală. Provocări și oportunități

Profesia contabilă în era digitală. Provocări și oportunități

Numărul 27, 4-10 octombrie 2016  »  Lucrările Congresului al XXI-lea al Profesiei Contabile din România

Vom consacra mai multe numere ale publicației noastre unor dezbateri prilejuite de desfășurarea celui de-al XXI-lea Congres al Profesiei Contabile, întregind, astfel, informațiile conținute în ediția specială (nr. 26 al CECCAR Business Magazine). După cum se știe, expunerile unor personalități din țară și de peste hotare au adus contribuții importante la clarificarea unor aspecte teoretice și practice referitoare la tema centrală a Congresului, Profesia contabilă în era digitală. Provocări și oportunități. Din acest motiv, vom reda mai pe larg aceste intervenții, începând cu mesajul președintelui Federației Internaționale a Contabililor (IFAC), Olivia Kirtley.

Totodată, vom consemna impresii și puncte de vedere ale participanților la Congres din filialele CECCAR, astfel încât să reflectăm în mod corespunzător ecoul acestui eveniment în rândurile comunității noastre profesionale.

Olivia Kirtley, președintele IFAC

Alocuțiunea președintelui IFAC, Olivia Kirtley (transmisă video)

În sesiunea plenară, în care s-au dezbătut temele principale referitoare la Profesia contabilă în era digitală. Provocări și oportunități, a fost inclusă alocuțiunea președintelui IFAC, Olivia Kirtley (transmisă video), alocuțiune pe care o publicăm integral în cele ce urmează:

„Ca președinte al IFAC am privilegiul să conduc o organizație mondială care este formată din peste 175 de organisme membre din 130 de țări, reprezentând aproximativ 3 milioane de contabili. Suntem dedicați servirii interesului public prin contribuția la dezvoltarea unor economii internaționale puternice prin întărirea profesiei noastre și pledând pentru reforma sistemelor financiare.

Astăzi aș dori să vă vorbesc despre 3 provocări-cheie în ceea ce privește tehnologia, cu impact în profesia noastră:
  • perturbarea digitală;
  • inteligența artificială;
  • securitatea cibernetică.

A le accepta pe fiecare dintre acestea reprezintă o oportunitate strategică de a întări profesia noastră și, totodată, economia globală. Profesioniștii contabili știu cât de importantă este tehnologia pentru succesul pe termen lung și sustenabilitatea oricărei organizații indiferent de mărimea sau misiunea sa. Tehnologia este, de asemenea, extrem de importantă pentru succesul pe termen lung și sustenabilitatea profesiei noastre.

Prima provocare ce ține de tehnologie pe care aș dori să o abordez este perturbarea digitală. Tehnologia este un partener natural pentru profesia contabilă pentru a ajuta în rezolvarea strategică a problemelor și gestionarea riscurilor. Din ce în ce mai mult clienții vor consiliere pentru a înțelege oportunitățile și amenințările pe care le presupune tehnologia. Nu putem vedea în viitor, dar putem anticipa. Profesia noastră trebuie să se poziționeze în viitor, profitând de multitudinea de oportunități existente. Schimbarea provocată de tehnologie este deja în curs. Perturbarea digitală sau schimbările determinate de tehnologiile digitale se întind între activitățile obișnuite de business și a răspunde problemelor imediate, cu impact în gestionarea afacerii. Contabilii pot acționa îndrăzneț, conducând modul în care companiile și organizațiile lor își modifică modelele de afaceri, ca urmare a perturbării digitale.

Ca primul președinte al IFAC ce provine din mediul corporatist, am avut privilegiul de a face parte din mai multe comitete de audit pentru companii tranzacționate public. Cunosc direct de la sursă care este procesul de lucru zilnic al directorilor financiari (CFO), care se bazează din ce în ce mai mult pe tehnologie pentru a avea o viziune a afacerii și a asigura eficiența proceselor, conformitatea și controlul. Este tot mai clar că relația directorilor financiari cu tehnologia este crucială pentru succesul afacerii, reflectând relația strânsă dintre finanțe și IT. Văd adesea specialiști IT care raportează directorilor financiari. Tehnologia ajută la creșterea productivității, reducerea costurilor și creșterea per total a afacerii. Trebuie amintit că în ziua de astăzi este foarte probabil ca directorii financiari să fie responsabili de creditele de carbon și certificatele verzi ale entității, pe lângă formularea unor strategii financiare și raportarea performanțelor nefinanciare.

Acesta este motivul pentru care raportarea integrată și informarea consumatorilor asupra impactului operațiunilor entității asupra mediului influențează din ce în ce mai mult evaluările investitorilor și consumatorilor asupra performanței afacerii.

Tehnologia este acum prietenul cel mai bun al profesioniștilor contabili. Schimbă modul în care funcțiile departamentului financiar sprijină afacerile, schimbă modul în care identificăm și gestionăm riscurile și oportunitățile actuale și viitoare, precum și modul în care analizăm și procesăm informația.

Tehnologia schimbă modul în care informațiile sunt acumulate și sortate, viteza și maniera în care interacționăm și comunicăm și ne ajută să sporim transparența și răspunderea. Tehnologia nu mai este o funcție IT, ci o funcție economico-financiară în adevăratul sens al cuvântului și continuă să extindă rolul contabililor din toate organizațiile și să ne reflecte calitățile de lideri. Dacă punem cap la cap toate aceste idei, putem vedea exact cât este de important ca profesioniștii contabili să accepte posibilitățile oferite de tehnologie.

Perturbarea digitală nu vizează doar jucătorii de pe piețele emergente, ea trebuie acceptată de toate întreprinderile. Profesioniștii contabili înțeleg că relația noastră apropiată cu tehnologia se sprijină pe acordarea atenției cuvenite riscului profund și real asociat acesteia și că putem ajuta personalul executiv de la toate nivelurile unei companii să înțeleagă, de asemenea, acest lucru.

A doua provocare tehnologică despre care aș dori să vorbesc este inteligența artificială. Inteligența artificială, sau AI, ajută la transformarea lumii în care lucrăm și a modului în care lucrăm. Profesia contabilă are o istorie lungă de adaptare la schimbări; contabilitatea a început ca un meșteșug, dar profesionalismul și tehnologia ne-au ajutat deja să standardizăm o mare parte a funcțiilor noastre. AI, și în special algoritmele de învățare, oferă oportunități incitante de a ajuta specialiștii, cum ar fi contabilii, să-și îmbunătățească aptitudinile, modul în care furnizează servicii și modul în care creează valoare.

După cum știți, tot ceea ce face IFAC vizează sprijinirea organizațiilor noastre membre; ne considerăm un facilitator pentru diseminarea cunoștințelor. Una dintre caracteristicile distinctive ale profesiei este dorința de a împărtăși cunoștințele și de a învăța împreună cu colegii din întreaga lume. De aceea IFAC a creat Rețeaua globală de informații, pe www.ifac.com. Aceasta găzduiește deja o gamă largă de articole și puncte de vedere referitoare la tehnologie, inclusiv o serie de articole privind importanța din ce în ce mai mare a AI pentru profesie. Rețeaua a fost vizitată de peste 500.000 de vizitatori unici de la înființarea acesteia, în 2014, care au beneficiat de informațiile publicate aici.

Recent, am aranjat cu autorii cărții Viitorul profesiilor, Richard și Daniel Susskind, să vorbească la un forum al liderilor profesiei. Au discutat despre cât este de important ca profesia să facă trecerea către viitor prin propriile forțe și despre faptul că tehnologia schimbă deja activitatea profesională. Trecând peste provocările aferente securității cibernetice, despre care voi vorbi în continuare, este greu să nu fii entuziasmat de oportunitățile pe care le are profesia într-un mediu în care dispozitivele de învățare pot memora și învăța concomitent din milioane de seturi de date.

Am citit recent că unitatea de inteligență artificială a Google, DeepMind, a dezvoltat un calculator care poate analiza un milion de scanări de retină și să creeze algoritme pentru a detecta semnale de alarmă incipiente ale orbirii cauzate de diabet, care reprezintă cauza de orbire cu cea mai rapidă creștere la nivel global. Detectarea în stadiile incipiente poate preveni 98% dintre cele mai severe pierderi de vedere. Capacitatea de a memora și învăța din milioane de fragmente de informație, combinată cu o viteză de procesare incredibil de mare, înseamnă că AI oferă profesiei posibilități enorme de a ne îmbunătăți considerabil capacitatea de a observa modele și de a oferi clienților noștri consultanță și analize strategice din ce în ce mai valoroase.

DeepMind a intrat, de asemenea, în atenția presei atunci când a creat un program informatic care a învins cel mai bun jucător de Go din lume, vechiul joc chinezesc în care există mai multe rezultate posibile decât există atomi în univers. Calculatorul a câștigat nu doar datorită puterii de procesare, care i-a permis să memoreze modelele de joc folosite de jucătorii umani în cadrul a 30 de milioane de jocuri, ci și datorită faptului că era echipat cu algoritme noi ce i-au permis să folosească memoria umană pentru a fi propriul său adversar. Astfel, a învățat mișcări unice și imprevizibile, servind ca un exemplu pentru modul în care progresele și dezvoltarea algoritmelor vor schimba maniera în care sunt rezolvate problemele. Păstrarea avansului față de curba de dezvoltare a AI nu este importantă doar din perspectiva oportunităților, ci și pentru relevanța profesiei noastre în viitor.

Ajungem, astfel, la ultimul subiect de discuție, și anume securitatea cibernetică. Securitatea informațiilor și protecția intimității reprezintă probleme critice pentru toate organizațiile, de la cel mai mic start-up până la cea mai mare organizație globală. Furtul de date, programele de tip ransomware, atacurile externe sponsorizate de stat și crima organizată sunt amenințări semnificative, iar aceste amenințări continuă să crească pe măsura creșterii numărului de platforme tehnologice și pe măsură ce acestea devin din ce în ce mai mobile și mai rapide.

Am auzit că întreprinderile pot fi împărțite în două categorii – cele care au suferit atacuri cibernetice și cele care încă nu știu că au suferit atacuri cibernetice. Nimeni nu este imun – chiar și fondatorului și CEO-ului Facebook, Mark Zuckerberg, i-au fost sparte conturile de pe rețelele sociale. În Asia, un program de tip malware instalat pe calculatorul unui oficial de la Banca din Bangladesh a permis hackerilor să execute un jaf cibernetic evaluat la peste 80 de milioane de dolari SUA.

Nu toate amenințările sunt, însă, externe – în SUA, Harvard Business Review a estimat, în 2014, că întreprinderile americane suferă peste 80 de milioane de atacuri din partea angajaților sau altor persoane din interior în fiecare an.

Ce poate face însă profesia noastră? Putem să intervenim și să evidențiem securitatea cibernetică drept un risc major atunci când ne sfătuim clienții și, în cazul auditurilor interne ale sistemelor IT și securității cibernetice, putem face mai multe pentru a prezenta clar consecințele netratării problemelor identificate. Trebuie să îmbunătățim raportarea pentru a include nu doar exemple de probleme descoperite în cadrul auditurilor, ci și motivele pentru care acestea sunt importante.

Contabilii pot juca, de asemenea, un rol asigurându-se că organizațiile înțeleg că securitatea cibernetică este responsabilitatea tuturor, că aceasta trebuie să conteze pentru fiecare angajat și partener extern. Riscul cibernetic trebuie integrat în toate procesele decizionale de afaceri, nu adăugat ulterior ca o idee secundară.

În concluzie, tehnologia ne oferă trei oportunități, dar și provocări unice în domeniile perturbării digitale, inteligenței artificiale și securității cibernetice. Cum răspundem, deci, la aceste provocări globale care ne afectează profesia? Toate aceste schimbări reprezintă oportunități extraordinare și ar trebui întâmpinate, nu temute. Conform unui studiu realizat de Accenture Strategy și Oxford Economics, capacitatea tehnologiei de a descătușa valoarea este departe de a fi pe deplin exploatată; conform evaluării lor, o combinație optimă de investiții în aptitudini digitale, tehnologii și acceleratori ar putea ajuta liderii de afaceri și factorii politici să fie mai competitivi, mai productivi și să îmbunătățească calitatea vieții oamenilor. Vă provoc să vă asigurați că organizația sau compania dvs. este pregătită să facă față provocărilor economiei din ce în ce mai digitale.

Pe Rețeaua globală de informații a IFAC există un material foarte bun realizat de Tom Hood, un lider al profesiei din SUA, despre contabilul anticipativ – un contabil care are capacitatea de a identifica și acționa pe baza noilor oportunități legate de tehnologie și a noilor oportunități de afaceri. Articolul lui Tom este foarte relevant și vă încurajez pe toți să-l citiți. Tehnologia este din ce în ce mai integrată în structura profesiei noastre, ea va continua să ne afecteze serviciile și să creeze noi oportunități; pe multe dintre ele nu ni le putem imagina încă.

Cele trei provocări-cheie pe care le-am menționat astăzi vor continua să câștige importanță și sunt convinsă că profesia noastră poate face față provocării de a le utiliza în beneficiul clienților și al societății noastre. Vă mulțumesc.”

Traducere,
Ana-Maria Racea




Site-ul ceccarbusinessmagazine.ro folosește cookie-uri pentru analiza traficului și pentru îmbunătățirea experienței de navigare. Sunt incluse aici și cookie-urile companiilor/serviciilor terțe plasate pe acest site (Google Analytics, Facebook, Twitter, Disqus). Continuând să utilizezi acest website, ești de acord cu stocarea tuturor cookie-urilor pe acest device.