„Profesia contabilă, pârghia care mi-a permis totdeauna să mă autodepășesc și să cunosc noi orizonturi”
Numărul 17, 14-20 mai 2019 » Cariere. Drumul spre performanță
Interviu cu Paraschiva Bucată, expert contabil, membru al Filialei CECCAR Teleorman
Alexandra Rizea: Vă rugăm să vă referiți la opțiunea pentru profesia contabilă și la modul în care a evoluat cariera dvs. din perspectiva promovării bunelor practici solicitate de piața serviciilor de profil.
Paraschiva Bucată: Când alegi o profesie trebuie să gândești în perspectivă, să-ți pui întrebări și să încerci să-ți răspunzi sincer. Recunosc că a fost o perioadă cu multe întrebări și cu răspunsuri pe măsură. Am urmat cursurile profilului de matematică-fizică la prestigiosul Colegiu Național Unirea din Turnu Măgurele. Rezultatele mele la matematică și fizică erau bune; în aceeași măsură învățăm, cu plăcere, atât la geografie, cât și la economie. Așa am ajuns să optez pentru susținerea examenului de admitere la Facultatea de Științe Economice din Craiova, specializarea Finanțe- Contabilitate. Am beneficiat, astfel, de o pregătire superioară adecvată, ceea ce a contribuit decisiv la formarea mea profesională în domeniul financiar-contabil. După absolvirea facultății, în anul 1990, am fost angajată la RA Sago, unde am avut șansa să acumulez cunoștințele necesare pentru a fi promovată în funcția de șef serviciu financiar-contabil și, ulterior, de director economic. În anul 1996, am dobândit calitatea de expert contabil în cadrul Filialei CECCAR Teleorman. Experiența acumulată m-a determinat și motivat să fac o schimbare în parcursul meu profesional, astfel încât, din 2005, administrez propria-mi firmă de expertiză și contabilitate.
Elementele specifice de ordin biografic pe care le-ați evocat au, desigur, o deschidere semnificativă spre ceea ce este propriu tuturor profesioniștilor contabili, membri ai CECCAR. Care ar fi principalele modalități de obținere a performanței în fiecare etapă a unei cariere de succes?
Profesia contabilă mi-a oferit, de-a lungul timpului, satisfacție, mi-a permis să mă dezvolt profesional și am reușit să fac față numeroaselor provocări cu care ne-am confruntat noi, toți cei care am lucrat în domeniul economic, în procesul de tranziție care a durat cel puțin două decenii. Nu reușim totdeauna să facem față cu brio tuturor dificultăților, însă reperele profesionale dobândite în timp ne ajută să depășim greutățile care ne stau în cale. În ceea ce mă privește, tocmai aceste reprere m-au ajutat să fiu fermă, riguroasă în evaluări și interpretări, echilibrată – elemente definitorii pentru profesia noastră. Este profesia care pentru mine înseamnă împlinire, realizare pe multiple planuri, pârghia care mi-a permis totdeauna să mă autodepășesc și să cunosc noi orizonturi. Acestea sunt premise ale unei cariere de succes. Prin motivare, perseverență și devotament și, nu în ultimul rând, prin încrederea în forțele proprii, avem toate șansele să obținem performanțe în profesia pe care o practicăm. În ceea ce mă privește, consider că motivația principală care te determină să cauți și să găsești soluții constă în convingerea că poți să-ți depășești propriile limite. Trebuie să fii ferm în luarea deciziilor și sunt convinsă că acțiunea personală creează plusvaloare atunci când lucrezi atât pentru beneficiarii serviciilor prestate, cât și atunci când dorești să te realizezi în plan profesional și personal. Este dificil să-ți găsești în toate împrejurările modalitățile de a-ți împlini vocația, dar când îți descoperi de timpuriu abilitățile și înclinațiile ai toate șansele să ți le fructifici la maximum. Așadar, performanța se obține prin trudă, deseori cu sacrificii. Este important să găsești un echilibru între profesie, familie și, totodată, să nu neglijezi nici latura socială. Toate acestea, pentru mine, înseamnă profesia contabilă, nu într-o viziune abstractă, ci numai prin acțiune.
În ce măsură participarea dvs. la activitățile desfășurate de Filiala CECCAR Teleorman v-a permis și vă permite să cunoașteți mai bine problemele cu care se confruntă viața economică și socială a județului, astfel încât să fie tot mai eficientă contribuția individuală și colectivă la diminuarea decalajelor care s-au înregistrat în raport cu alte zone ale țării?
O prioritate a Filialei CECCAR Teleorman constă în îmbunătățirea comunicării cu membrii, precum și cu factorii decizionali locali. Particip la întâlnirile profesionale, la activitățile tematice organizate de conducerea filialei CECCAR, astfel încât, împreună cu colegii mei, cu reprezentanții instituțiilor publice, cu cei ai mediului de afaceri, fructificăm posibilitatea oferită de a dezbate principalele probleme ale dezvoltării economico-sociale ale județului nostru în vederea diminuării decalajelor față de zonele dezvoltate ale țării. Faptul că suntem într-o continuă conectare, prin natura profesiei, cu mediul de business, ne oferă, atât mie, cât și colegilor, posibilitatea să cunoaștem punctele tari și cele slabe ale economiei județului și să acționăm în comun pentru a fructifica oportunitățile existente la nivel local.
Care sunt prioritățile stabilite pentru anul în curs și pentru o perioadă mai îndelungată în vederea inițierii și desfășurării acțiunilor menite să îmbunătățească continuu nivelul de pregătire profesională a membrilor Filialei CECAR Teleorman?
De multe ori prioritățile noastre sunt determinate de schimbarile majore economice și sociale care au loc atât la nivel județean, național, cât și internațional. Pentru a face față tuturor provocărilor, ne adaptăm normelor și standardelor profesionale, aplicăm consecvent Programul Național de Dezvoltare Profesională Continuă, astfel încât să putem întări autoritatea noastră în rândurile clienților, pe piața serviciilor contabile. Dorim să devenim o „voce” tot mai puternică în demersurile care se întreprind la scara instituțiilor publice și în structurile locale ale organizațiilor profesionale, în vederea dezvoltării în ritmuri mai înalte, pe toate planurile, a județului nostru.
Tot în legătură cu viitorul, vă adresăm, în încheiere, rugămintea de a vă prezenta opinia asupra celor mai potrivite modalități de însușire a cerințelor gândirii integrate și noilor tehnologii, ca premise esențiale ale obținerii de noi performanțe în exercitarea profesiei contabile.
Tehnologia reprezintă un veritabil motor al progresului tuturor sectoarelor de activitate, la nivelul întregii societăți. În era digitalizării, noi, profesioniștii contabili, avem datoria de a ne însuși cât mai bine noile tehnologii, ca instrumente obligatorii de lucru în vederea promovării serviciilor integrate. Datorită volumului mare de informații, toate operațiunile de culegere, prelucrare, stocare a datelor, de editare a raportărilor nu ar mai fi posibile, în condiții optime, fără programe informatice și servicii online. Noile tehnologii prezintă, însă, și riscuri care pot fi contracarate dacă valorificăm, așa cum se cuvine, marile avantaje pe care ni le oferă pentru a obține „produsul finit” la parametri optimi. Conștientizăm faptul că trăim într-o perioadă în care tehnologia a avansat foarte mult și informațiile pot fi culese mult mai ușor folosind motoare de căutare. Tehnologia ne permite transferul datelor mult mai rapid, informația circulă repede, specializarea este accesibilă mai multor categorii de persoane, ceea ce determină și dezvoltarea spiritului competitiv, contribuind, totodată, la promovarea aptitudinilor sociale de comunicare. Ne aflăm în plină eră digitală și, astfel, am constatat personal că nu mai pot concepe desfășurarea activității noastre fără ajutorul noilor tehnologii. Ele reprezintă o mare provocare, astfel că, într-un viitor nu foarte îndepărtat, noi, profesioniștii contabili, nu vom mai efectua operațiile repetitive, ci ne vom concentra asupra elementelor de analiză și sinteză, ceea ce va însemna ridicarea profesiei pe o treaptă superioară.
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial