„Profesionistul contabil a devenit – și își consolidează continuu acest rol – cel mai de încredere consultant al mediului antreprenorial”
Numărul 7, 26 febr. - 4 mar. 2019 » Cariere. Drumul spre performanță
Interviu cu Cornelia Măglașu, expert contabil, membru al Filialei CECCAR Călărași
Alexandra Rizea:Vă rugăm ca, pe baza propriei dvs. experiențe de viață și muncă, să relevați principalele momente din cariera profesională care v-au permis să ajungeți la performanțele din prezent.
Cornelia Măglașu: În urmă cu 20 de ani, când am ales profesia de contabil, aveam o cu totul altă ocupație profesională, dar eram atrasă de cifre și de logică. Am urmat trei ani o școală postliceală de profil, timp în care m-am îndrăgostit, pur și simplu, de știința contabilității. Așteptam cu nerăbdare să pot lucra efectiv în acest domeniu. Am avut norocul să fiu lângă oameni bine pregătiți, cu vaste cunoștințe, care m-au îndrumat să-mi însușesc și practic, nu numai teoretic, tainele acestei profesii. Mai întâi am devenit contabil autorizat, membru al CECCAR, am terminat apoi o facultate de profil și, în urma susținerii examenelor, am devenit expert contabil. Pot spune că a fi contabil înseamnă, pentru mine, nu doar o profesie, ci o permanentă competiție cu viața, cu tine însuți, pentru că trebuie permanent să studiezi, să înveți, să te perfecționezi.
În ce constă, după opinia dvs., cheia succesului în profesie?
Succesul în profesie se asigură doar prin manifestarea unei atitudini pozitive, prin dedicare, pregătire continuă și implicare. Sunt convinsă că, în profesia noastră, ca, de altfel, în orice altă profesie, cheia succesului constă în primul rând în seriozitatea, în studiul continuu fără de care nu poate exista autoperfecționarea.
În ce măsură calitatea de membru al CECCAR a influențat și influențează modul în care dvs. și colegii din Filiala CECCAR Călărași acționați pentru propria afirmare pe piața serviciilor contabile? Ce rol atribuiți, în acest sens, procesului de învățare continuă?
Calitatea de membru al CECCAR este factorul determinant în procesul de dezvoltare profesională. Practica ne arată că rolul și competențele profesionistului contabil determină, într-o mare măsură, dezvoltarea și consolidarea antreprenoriatului. Toți utilizatorii au la dispoziție suficiente argumente în susținerea ideii că au numai avantaje atunci când folosesc, în activitatea proprie, serviciile membrilor CECCAR, avantaje care rezidă din furnizarea de lucrări de foarte bună calitate și la termenele stabilite, cât și din acordarea de consultanță calificată în cele mai diverse domenii ale afacerilor. Cu cât profesionistul contabil este mai bine pregătit cu atât poate face față mai bine provocărilor economiei reale. Cum bine știm, apar noi modificări în legislație, se produc transformări profunde în structura și dinamica factorilor motori ai progresului economic și social, procesele de integrare, globalizarea și noile tehnologii impun asimilarea, în condiții optime, a unor abilități și metodologii care conferă un nou profil profesiei contabile. Fără pregătirea profesională continuă, fără un comportament etic ireproșabil nu putem ține pasul cu schimbările la care m-am referit.
Ați menționat o temă pe care vă rugăm să o dezvoltați, deoarece numeroși cititori o apreciază drept esențială pentru evoluția propriei cariere.
Aș sublinia mai ales faptul că experiența acumulată de fiecare dintre noi relevă permanent un element fundamental: rolurile și competențele profesioniștilor contabili sunt factori-cheie ai dezvoltării activităților desfășurate la nivel microeconomic. Dincolo de contabilitatea financiară și conformarea fiscală, antreprenorii apreciază tot mai mult competențele inter și multidisciplinare în contabilitatea managerială, în aplicarea de metode și tehnici moderne de analiză și decizie în rezolvarea problemelor, utilizând tehnologiile inteligenței artificiale, în lansarea de afaceri, abilitățile interpersonale și de gândire strategică, în managementul schimbării și al riscurilor, în managementul performanței, în raportarea integrată și, nu în ultimul rând, în comunicare și creativitate – motoare ale inovării. Astfel, profesionistul contabil a devenit – și își consolidează continuu acest rol – cel mai de încredere consultant al mediului antreprenorial, un factor esențial al creșterii economice naționale și globale.
Cum se implică membrii Filialei CECCAR Călărași în acțiunile îndreptate spre accelerarea procesului de dezvoltare economico-socială a județului?
Este bine cunoscut că dezvoltarea economică presupune punerea în mișcare a unui ansamblu de transformări cantitative, structurale și calitative la un anumit nivel, cu alte cuvinte, presupune schimbarea în structura și cultura organizațională, în producție și tehnologie, în marketing și vânzări, în modul de „tratare” a oamenilor și în management. În acest sens, factorii creșterii economice se asociază managementului strategic, care, în esență, constă în asigurarea resurselor și capabilităților strategice și în utilizarea eficientă a acestora în vederea creării avantajului competitiv. Astfel, profesioniștii contabili membri ai Filialei Călărași, prin furnizarea de lucrări de calitate, prin acordarea de consultanță în diferite domenii de activitate, vin în sprijinul oamenilor de afaceri. Totodată, filiala participă la ședințele Comisiei de dialog social, organizate de Instituția Prefectului, unde sunt reprezentate toate autoritățile locale, precum și alte organizații profesionale. La aceste întâlniri sunt informați toți posibilii utilizatori despre avantajele folosirii servicilor prestate de membrii CECCAR.
Din perspectiva considerațiilor pe care le-ați expus, cum se reflectă în activitatea personală și a colegilor din filială cerințele noi ale profesiei determinate, în special, de noile tehnologii, precum și de solicitările clienților în materie de servicii contabile integrate?
Noile tehnologii constituie o componentă a profesiei și, în același timp, un factor care permite contabilului să fie mai eficient, reprezentând, totodată, o provocare, mai ales în ceea ce privește îmbogățirea cunoștințelor și asimilarea abilităților specifice. În aceste condiții, nu este posibil ca domeniul nostru de activitate, de afirmare profesională – contabilitatea – să nu se integreze organic tendințelor la care m-am referit, în special în ceea ce privește apelul sistematic și competent la tehnologiile de ultimă generație. Profesioniștii contabili nu sunt doar cei care posedă cunoștințe temeinice în materie, ci și promotori ai acestor tehnologii. De aici, locul prioritar pe care îl au în programele de activitate ale Filialei CECCAR Călărași, accentul punându-se pe strânsa legătură dintre teorie și practică. În acest mod, ne implicăm și mai activ în viața comunitară, prin recursul calificat la comunicarea pe internet, prin promovarea de noi soluții, tot mai eficiente. Contabilitatea clasică a evoluat de la forma manuscrisă la folosirea sistemelor informatice integrate. S-a trecut de la scrierea pe hârtie la scrierea electronică, vorbindu-se în prezent, cu temei, despre dematerializarea documentelor contabile, prin folosirea semnăturii electronice, a teledeclarațiilor, a teletransmisiunilor diverse în spații de muncă colaborativă. Putem spune că serviciile contabile integrate ne permit să venim în întâmpinarea exigențelor impuse de viitorul profesiei contabile. Numai astfel ne vom consolida pozițiile pe piața serviciilor de profil, aducându-se implicit o contribuție și mai mare la accelerarea dezvoltării economico-sociale a județului nostru.
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane