Profesionistul contabil, partener de încredere al antreprenoriatului şi al autorităţilor publice
Numărul 31, 1-7 noiembrie 2016 » Cariere. Drumul spre performanță
Interviu cu Gheorghe Sorescu, director executiv al Filialei CECCAR Botoşani
Alexandra Rizea: Mulţumindu-vă pentru că aţi acceptat să acordaţi un interviu pentru CECCAR Business Magazine, vă propunem să începem dialogul cu prezentarea unor date biografice ale dvs. pe tema carierei. Ce aveţi de comunicat cititorilor în această privinţă?
Gheorghe Sorescu: Opţiunea mea pentru profesia contabilă a reprezentat şi reprezintă un crez în viaţă. Consider că numai atunci când ai chemare pentru un anumit domeniu de activitate, şansele de reuşită cresc exponenţial. M-am convins că lucrurile stau aşa încă din momentul absolvirii Facultăţii de Ştiinţe Economice din Iaşi, Secţia Finanţe-Contabilitate.
Cum s-a materializat această convingere în primul rând în plan profesional?
Faptul că sunt expert contabil din anul 1992 atestă, cred, convingător că am aspirat şi aspir la o poziţie profesională bazată pe îmbogăţirea continuă a cunoaşterii. Am urmărit să mă specializez astfel încât, în calitate de membru al CECCAR, am devenit şi evaluator. Tot în ceea ce priveşte îmbogăţirea cunoştinţelor, precizez că am şi un master în management public, urmat la ASE Bucureşti – Facultatea de Management.
Înţeleg că v-aţi profilat pe domeniul managementului public?
Într-un anumit sens, da. Între anii 2004-2007 am fost directorul general al Finanţelor Publice Botoşani. Experienţa acumulată în această activitate a stat, cu siguranţă, la baza desemnării mele ca prefect al judeţului până în anul 2009. În continuare, mi-am îndreptat atenţia spre o implicare civică mai mare. Astfel, am devenit director executiv al Filialei CECCAR Botoşani. Din nou, o serie de împrejurări care au pus în evidenţă interacţiunea dintre răspunderile publice şi cele civice m-au determinat – ca să spun aşa – să-mi schimb „locul de muncă”. În intervalul iunie 2012 – iunie 2016, mi s-a încredinţat, prin votul cetăţenilor, un mandat în Consiliul Judeţean Botoşani, fiind, mai întâi, vicepreşedinte şi apoi preşedinte al acestui organism. Mi-am reluat activitatea la Filiala CECCAR Botoşani în această vară.
Experienţa acumulată de dvs. atât în cariera profesională, cât şi în structurile administraţiei publice şi ale CECCAR conţine, desigur, elemente interesante care pot sluji tinerilor contabili. Vă adresăm rugămintea să le împărtăşiţi.
Aş pune accentul pe ceea ce constituie fundamentul profesional, şi anume faptul că am urcat fiecare treaptă prin acumularea de cunoştinţe teoretice şi de experienţă practică pornind de la bază. În materie de profesie, nu este recomandabil „săritul peste etape”. La început am fost economist, apoi şef de birou în domeniul contabilităţii, ceva mai târziu contabil-şef, toate acestea, în sfera economiei reale, respectiv la IATC Botoşani. În continuare, mi s-au încredinţat funcţiile de director economic şi, apoi, de director general la Vinalcool Botoşani. Un alt moment din carieră l-a reprezentat funcţia de contabil-şef în cooperaţia meşteşugărească, la ATCOM Botoşani.
Fie şi numai această precizare a paşilor în carieră este de natură a sublinia importanţa faptului că un statut profesional solid nu se poate dobândi decât în condiţiile confruntării cu provocările pe care numai practica le poate oferi celor care vor cu adevărat să se afirme ca autentici profesionişti.
Vă împărtăşesc acest punct de vedere şi, prin aceasta, aţi transmis un mesaj către tinerii contabili. În ceea ce mă priveşte, aş dori să completez că o experienţă profesională temeinică nu poate fi decât rezultanta unei activităţi intense, perseverente, în care „ucenicia” este obligatorie, iar faptul că la un moment dat îndeplineşti funcţii de responsabilitate publică este consecinţa confirmării parcurgerii cu folos a „uceniciei”, dar şi a acumulărilor dobândite în timp. Păstrând în conştiinţă şi în comportament întreaga semnificaţie a dictonului latin „Nihil sine Deo”, îmi permit să adaug că, în ceea ce ne priveşte pe noi, experţii contabili şi contabilii autorizaţi, „nimic nu se obţine fără muncă şi pregătire profesională continuă”.
Întrucât funcţiile publice pe care le-aţi deţinut v-au permis să cunoaşteţi în profunzime stadiul actual al dezvoltării economico-sociale a judeţului Botoşani, respectiv decalajele faţă de zonele aflate în top, vă rugăm să vă exprimaţi punctul de vedere în privinţa modalităţilor prin care filiala CECCAR poate şi trebuie să se implice în acţiunile îndreptate spre o mai rapidă reducere a respectivelor decalaje.
Aceasta este, din păcate, realitatea. Judeţul Botoşani ca, de altfel, întreaga regiune în care se află, sunt marcate puternic de o rămânere în urmă care are deopotrivă un caracter istoric şi reflectă impactul unor politici economico-sociale deficitare. Ne aflăm într-un cerc vicios. Slaba dezvoltare îi determină pe specialişti să caute de lucru în zonele care au progresat mult faţă de noi, dar şi în afara ţării. Or, fără specialişti, în număr şi la un nivel calitativ adecvat, este iluzorie orice speranţă de progres. În aceiaşi termeni se pune şi problema investitorilor, ei preferând zonele cu o infrastructură modernă, cu forţă de muncă înalt calificată, de regulă, tineri. Ţinând seama de toate acestea, se impune elaborarea unor programe speciale în care se cer implicate alături de instituţiile publice, organismele patronale şi profesionale, întreaga societate civilă. În ceea ce ne priveşte pe noi, membrii filialei CECCAR, am contribuit şi contribuim la asigurarea expertizei necesare în domeniul economic, în managementul afacerilor, în înregistrarea corectă a datelor realităţii, ceea ce ne-a permis şi ne permite să propunem şi soluţii pe termen scurt, mediu şi lung. Bineînţeles, calitatea acestei implicări este determinată, în foarte mare măsură, de pregătirea noastră profesională şi de angajarea civică.
În continuarea celor relevate de dvs., ar fi interesant de aflat cum colaboraţi practic cu toţi factorii implicaţi în realizarea obiectivului la care ne-am referit, şi anume promovarea dezvoltării durabile la nivelul judeţului.
La această întrebare, din punctul meu de vedere, răspunsul este unul foarte simplu. Am fost conducătorul celor mai importante instituţii ale judeţului Botoşani (să-mi fie scuzată lipsa de modestie, dar aceasta este realitatea), ceea ce mi-a permis să colaborez cu toţi factorii de care depinde dezvoltarea economică şi socială a acestor meleaguri. Relaţiile interumane, ca şi cele instituţionale, au un rol extrem de important, ele permiţându-ne să colaborăm într-o manieră pe care nu ezit să o numesc excelentă. Potenţialul de care dispunem poate şi trebuie, însă, să fie mult mai bine valorificat, aşa încât împreună, autorităţile locale, filiala CECCAR, exponenţii mediului de afaceri, ai întregii societăţi civile să acţionăm unitar, coerent, convingător, astfel încât glasul nostru să fie mai bine auzit de factorii decidenţi la nivel naţional pentru că – o ştim cu toţii – „ora exactă” se dă de la Bucureşti.
Întrucât toate interviurile publicate până acum au oferit şi o deschidere spre viitorul mai apropiat sau mai îndepărtat, vă propunem să conturaţi şi dvs. câteva „ţinte” ale filialei.
Îmi doresc – şi această aspiraţie cu siguranţă se va împlini – ca judeţul Botoşani să cunoască o dezvoltare economico-socială mult mai accentuată, ceea ce se manifestă de pe acum, ca o tendinţă evidentă, situaţie în care tinerii să rămână în localităţile noastre, să profeseze aici în domeniile de interes personal, dar şi public, să-i formăm şi să-i perfecţionăm pe specialiştii noştri, iar în ceea ce priveşte filiala CECCAR, să sporim numărul membrilor activi, să-i ajutăm în pregătirea lor profesională superioară, în derularea afacerilor. Neîndoios, profesionistul contabil poate şi trebuie – aşa cum s-a revelat şi la recentul nostru Congres de la Bucureşti – să devină un partener de neînlocuit al antreprenoriatului, să contribuie efectiv la decizia de afaceri. Conştientizăm în tot mai mare măsură faptul că nu suntem simpli prelucrători de date, ci profesionişti cu raţionament economic, participanţi competenţi şi responsabili la dezvoltarea economico-socială a judeţului, a ţării întregi.
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane