Profitul BCE a scăzut semnificativ în 2021 din cauza dobânzilor negative
Numărul 7, 23 feb. - 1 mar. 2022 » Lumea în care trăim
Banca Centrală Europeană (BCE) a anunțat că profitul aferent exercițiului financiar 2021 a scăzut până la 192 milioane de euro, de la 1,643 miliarde euro în 2020, după transferul a 610 milioane de euro în contul provizionului pentru riscuri financiare, și reducerea veniturilor din activele externe de rezervă și din titlurile de valoare deținute în scopuri de politică monetară, transmite Bloomberg, preluată de Agerpres. În 2020, BCE a lansat un program de achiziționare în regim de urgență în caz de pandemie (pandemic emergency purchase programme - PEPP) în valoare de 1.850 miliarde de euro. Veniturile negative din dobânzi pentru acest portofoliu s-au cifrat la 252 milioane de euro anul trecut din cauza scăderii randamentelor la obligațiunile suverane. În paralel, cheltuielile totale de personal ale BCE s-au majorat la 674 de milioane de euro, ca urmare a costurilor mai ridicate legate de beneficiile post-angajare, generate de evaluarea actuarială anuală, și a creșterii numărului mediu de angajați. Alte cheltuieli administrative s-au majorat la 564 de milioane de euro, în principal pe seama creșterii cheltuielilor de întreținere.
Volumul total al bilanțului BCE s-a majorat cu 111 miliarde euro în 2021, până la 680 de miliarde euro. Această creștere s-a datorat cu precădere titlurilor de valoare achiziționate în cadrul PEPP și al programului de achiziționare de active (asset purchase programme - APP).
La sfârșitul anului 2021, bilanțul consolidat al Eurosistemului, care cuprinde active și pasive ale BCN (băncilor centrale naționale – n.r.) din zona euro și ale BCE față de terți, s-a situat la 8.566 de miliarde euro (față de 6.978 de miliarde euro în 2020). Majorarea înregistrată comparativ cu exercițiul precedent s-a datorat, în principal, titlurilor de valoare achiziționate în cadrul PEPP și al APP și creșterii volumului de operațiuni de refinanțare ale Eurosistemului ca urmare a celei de-a treia serii de operațiuni țintite de refinanțare pe termen mai lung (OTRTL III).
Profitul realizat de BCE este distribuit băncilor centrale naționale (BCN) din zona euro. Consiliul guvernatorilor a decis să efectueze o distribuire provizorie a profitului, în valoare de 150 de milioane de euro, la data de 31 ianuarie 2022. La o ședință care a avut loc zilele trecute, Consiliul guvernatorilor a decis să distribuie profitul rămas, în valoare de 42 de milioane de euro, la 18 februarie 2022.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane