Program de guvernare | Construirea unui pol european de expertiză tehnologică în materie de securitate cibernetică, obiectiv al Ministerului Economiei
Telex » Știri ieri, 9:16
Construirea unui pol european de expertiză tehnologică în materie de securitate cibernetică, cu 217 milioane de euro alocați din Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) și fonduri europene, este unul dintre obiectivele Ministerului Economiei, Digitalizării, Antreprenoriatului și Turismului din programul de guvernare propus de coaliția PSD-PNL-UDMR-grupul parlamentar al minorităților naționale, consultat de Agerpres. Adițional, prin PNRR se investesc peste 25 de milioane de euro în dezvoltarea de noi competențe de securitate cibernetică și prevenirea dezinformării.
„Centrul Național de Coordonare pentru Competențe în materie de Securitate Cibernetică (NCC RO) face parte dintr-un nou cadru de management european, format din Centrul European de Competențe în domeniul Securității Cibernetice - ECCC (la București) și o rețea de 27 de centre naționale de coordonare - câte unul în fiecare stat membru. Prin acest cadru vor fi coordonate mai bine investițiile în cercetare, tehnologie și dezvoltare industrială în domeniul securității cibernetice în cadrul Uniunii Europene”, se arată în document.
În document se vorbește și despre finanțarea de proiecte în domeniul tehnologiilor avansate pentru crearea de hub-uri de inovare în domenii de interes strategic, precum: HUB-ul Român de Inteligență Artificială - HRIA; infrastructura europeană, demonstrator cu tehnologie a reactoarelor rapide răcite cu plumb - ALFRED; Centrul Internațional de Studii Avansate pentru Sisteme Fluvii-Mări - DANUBIUSRO; Platforma Națională pentru Tehnologiile Semiconductorilor;HUB-ul Român de Hidrogen și Noi Tehnologii Energetice -Ro-HydroHub.
În program se mai prevăd resurse pentru conectivitate, respectiv internet în zonele izolate. Este vorba despre o sumă de 94 milioane de euro din PNRR pentru sprijinirea utilizării serviciilor de comunicații în zonele fără acces la internet și alte servicii de comunicații, ceea ce va permite extinderea rețelelor de mare viteză către peste 945 de localități din zone defavorizate. De asemenea, se au în vedere conectarea românilor din diaspora la serviciile digitale din țară și realizarea interoperabilității cu Statele Membre ale Uniunii Europene, prin construirea nodului eIDAS pentru România și asigurarea interconectării acestuia cu nodurile eIDAS ale celorlalte State Membre și cu furnizorii de identitate și servicii publice.
„În continuare vor fi demarate proiecte prin care nodul eIDAS va permite autentificarea cetățenilor pe portalurile cât mai multor servicii publice oferite de statul român cu credențialele de identitate digitală emise de furnizorii de identitate din alte state membre”, se menționează în document.
Pentru transformarea digitală a IMM-urilor sunt prevăzute 36 milioane de euro finanțare din PNRR pentru minimum 2.000 de întreprinderi mici și mijlocii, prin consolidarea competențelor digitale ale angajaților acestora și implementarea unei strategii pentru digitalizarea IMM-urilor, susținută de hub-urile regionale de inovare, programele de finanțare și o platformă colaborativă.
În domeniul economiei, printre priorități pot fi enumerate: stimularea investițiilor private și dezvoltarea regională echilibrată, respectiv implementarea de scheme de ajutor de stat, dezvoltarea parcurilor industriale, clusterelor și incubatoarelor de afaceri pentru atragerea investițiilor străine și sprijinirea capitalului autohton; sprijinirea industriilor strategice și reindustrializarea economiei prin valorificarea resurselor naturale, dezvoltarea industriei prelucrătoare, care să utilizeze materiile prime autohtone și echilibrarea balanței comerciale, consolidând avantajele strategice ale României; susținerea IMM-urilor și a microîntreprinderilor: îmbunătățirea programelor multianuale, menținerea pragului fiscal de 500.000 de euro pentru microîntreprinderi și simplificarea procedurilor birocratice etc.
Programul propune și reformarea companiilor cu capital majoritar de stat, prin aplicarea principiilor de guvernanță corporativă, cu accent pe eficiență și sustenabilitate și modernizarea industriei naționale de apărare prin investiții strategice, colaborări internaționale și dezvoltarea de tehnologii avansate.
În domeniul turismului, intențiile sunt de a promova destinațiile turistice din România prin sprijinirea organizării OMD-urilor la nivel local, județean și regional; susținerea investițiilor în turismul balnear, pentru valorificarea resurselor naturale ale României, din fonduri europene și de la bugetul de stat printr-o schemă de ajutor de stat de minimis pentru investiții în modernizarea stațiunilor balneare.
Nu în ultimul rând, Guvernul își propune creșterea bugetului de promovare a României ca destinație turistică în următorii ani prin campanii de promovare pe piețele externe, stimularea operatorilor din sectorul turismului pentru creșterea numărului de turiști străini și a duratei vacanțelor acestora în România, precum și sprijinirea mediului de afaceri din turism pentru creșterea competitivității.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial