Program Național de Suport destinat copiilor în contextul pandemiei de COVID-19
Telex » Știri 2 iunie 2021
Guvernul a lansat lucrările dedicate Programului Național de Suport destinat copiilor în contextul pandemiei de COVID-19 – „Din grijă pentru copii”. Potrivit unui comunicat al Executivului, scopul programului este să ofere soluții ca răspuns la efectele pandemiei COVID-19 asupra copiilor în plan psiho-emoțional, dar și în raport cu riscurile de siguranță online și violența domestică. Este primul program de această amploare dedicat exclusiv bunăstării copiilor din România.
„Pandemia de COVID-19 a generat un impact pluridimensional asupra creșterii și dezvoltării copiilor. Studiile internaționale în domeniu, dar și analizele exploratorii realizate la nivel național indică o serie de efecte nocive asupra stării de bine a copiilor cu posibile repercusiuni pe termen scurt, mediu și lung.
Printre cele mai frecvente efecte ale pandemiei asupra copiilor, constatate și prin cel mai recent (mai 2021) studiu elaborat de Salvați Copiii România, se numără: anxietatea, anxietatea școlară, tulburări de comportament, depresia, tulburări de anxietate sau somn”, se menționează în comunicat.
Programul va fi structurat pe două arii de intervenție: inteligență emoțională-managementul emoțiilor și siguranța copiilor. Ariile de intervenție sunt următoarele: ♦ Inteligență emoțională și managementul emoțiilor - componenta vizează dezvoltarea de mecanisme de management emoțional, precum și de resurse pentru practicieni și beneficiari, atât prin sistemul de educație, cât și la nivelul comunității; ♦ Siguranța copiilor - componenta vizează echiparea copiilor, a părinților și a altor actori implicați cu instrumente și informații în legătură cu riscurile utilizării internetului, dar și dezvoltarea de mecanisme de prevenire și combatere a violenței domestice împotriva copiilor.
Printre măsurile guvernamentale propuse se numără, cu titlu de exemplu: ▪ introducerea tematicii „managementul emoțiilor și inteligență emoțională” în școli; ▪ formarea profesorilor; ▪ elaborarea unor ghiduri de intervenție adaptate contextului pandemic; ▪ facilitarea accesului la terapii psihologice și psihoterapeutice pentru copiii care întâmpină dificultăți; ▪ crearea de resurse pe tema siguranței online și domestice pentru a identifica pericolele și semnele diferitelor forme de violență și abuz; ▪ planuri aplicate de acțiune pentru raportarea și asistarea cazurilor identificate de abuz și violență împotriva copiilor; ▪ crearea unei platforme de resurse online pentru părinți, copii și profesori.
„Nu cred că există foarte multe programe guvernamentale în care se vorbește despre inteligența emoțională. Este o premieră! Mă bucur că avem curajul să realizăm un program guvernamental care să se ocupe de problemele emoționale ale copiilor, să ofere ajutor și soluții. Este un program necesar deoarece, în această pandemie, copiii au suferit foarte mult. În același timp, campania de vaccinare continuă, iar în aceste zile sunt mai multe acțiuni dedicate adolescenților. Îi încurajez pe părinți să ia cea mai bună decizie pentru copiii lor. Trebuie să înțelegem că e nevoie de cât mai multe persoane vaccinate pentru a trece cu bine de pandemia COVID-19”, a subliniat prim-ministrul Florin Cîțu.
Rezultatele obținute în urma dezbaterilor grupului interinstituțional de lucru se vor concretiza într-o Hotărâre de Guvern, care va reglementa măsurile din cadrul Programului Național, derulat pe o perioadă de doi ani.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial