Programe destinate întreprinderilor mici și mijlocii
Numărul 14-15, 5-18 iulie 2016 » Fonduri europene
În continuarea demersului nostru de a sprijini membrii CECCAR, IMM-urile, precum și alte organizații interesate de identificarea și accesul la finanțări nerambursabile, vom aduce în atenția cititorilor programe destinate întreprinderilor mici și mijlocii.
IMM-urile reprezintă principalul motor al economiei, iar susținerea acestora reprezintă o decizie fundamentală în procesul de creștere economică a României, cu atât mai mult cu cât, la ora actuală, proiectele produc o treime din cifra de afaceri a IMM-urilor, ceea ce înseamnă, dacă ne raportăm la Uniunea Europeană, a cincea parte din totalul producției anuale. Este clar că prosperitatea organizațiilor va veni dinspre finanțările nerambursabile.
Deși nu este vorba despre o finanțare europeană, vom prezenta în articolul de față un program extrem de util micilor afaceri care s-ar putea dezvolta astfel prin obținerea acestei finanțări. Agenția pentru Implementarea Proiectelor și Programelor pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii din cadrul Ministerului Economiei, Comerțului și Relațiilor cu Mediul de Afaceri sprijină în anul 2016, prin Programul de dezvoltare a activităților de comercializare a produselor și serviciilor de piață, creșterea nivelului de competitivitate, crearea și menținerea locurilor de muncă, precum și sporirea protecției consumatorilor și securității alimentare. Valoarea totală alocată pentru această finanțare este de 21,049 milioane de lei, ceea ce ar însemna finanțarea a cel puțin 156 de proiecte, dacă luăm în calcul valoarea maximă care poate fi accesată de un operator economic de 135.000 lei.
- achiziționarea diverselor echipamente IT și tehnică de calcul;
- investiții în active necorporale referitoare la brevete de invenție, mărci de produse și servicii (diverse softuri și platforme contabile);
- achiziționarea de bunuri prevăzute la subgrupele 3.1 mobilier, 3.2 aparatură birotică și 3.3 sisteme de protecție a valorilor umane și materiale (de exemplu, sisteme de supraveghere video, sisteme de alarmă) conform HG nr. 2.139/2004;
- certificarea unui sistem de management al calității/mediului/sănătății și securității ocupaționale;
- realizarea unei pagini web pentru prezentarea activității solicitantului și a produselor sau serviciilor promovate;
- achiziționarea de instalații/echipamente specifice în scopul obținerii unei economii de energie, precum și sisteme care utilizează surse regenerabile / alternative de energie.
- Perioada de implementare a proiectului va fi de 45 de zile de la demararea proiectului.
- Contribuția proprie a solicitantului va trebui să fie minimum 10% din totalul cheltuielilor eligibile, însă în momentul evaluării se va oferi punctaj maxim pentru o contribuție de peste % din investiție.
- Rambursarea cheltuielilor se va face după plata integrală de către beneficiar a investiției.
- Beneficiarii sunt obligați să mențină investiția pentru o perioadă de minimum 3 ani începând cu anul următor acordării finanțării.
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane