Programele Rabla Clasic și Rabla Plus vor putea fi accesate de populație începând de mâine
Telex » Știri 11 aprilie 2019
Ministerul Mediului a lansat cea de-a XV-a ediţie a Programului Rabla Clasic şi cea de-a a IV-a ediţie a Programului Rabla Plus, la Centrul Tehnic Titu al grupului Dacia-Renault. Începând de mâine, 12 aprilie, persoanele fizice pot merge la producătorii validaţi în vederea îndeplinirii formalităţilor de înscriere pentru a-şi achiziţiona un autovehicul nou, cu emisii scăzute, în locul celui vechi, poluant. Tot de mâine, persoanele juridice care doresc să acceseze programul pot depune dosare de acceptare la Administraţia Fondului pentru Mediu.
Prin Programul Rabla Clasic au fost casate până acum peste 550.000 de autovehicule vechi, poluante, şi au fost achiziţionate peste 300.000 de maşini noi, care poluează mai puţin. „Anul trecut, printr-un efort guvernamental substanţial, Programul a beneficiat de un număr-record de prime de casare - 50.000 de unităţi, în premieră, pe lângă cele 27.000 de vouchere pe care ministerul le-a alocat beneficiarilor Programului RABLA, prin Fondul pentru mediu, Guvernul a suplimentat suma, până la 50.000 de vouchere”, a declarat viceprim-ministrul, ministrul mediului, Graţiela Gavrilescu.
„În 2019, suma alocată este de peste 320 milioane lei, pentru circa 35.000 de prime de casare, cuantumul primei de casare fiind de 6.500 lei şi se acordă pentru autovehiculul nou al cărui sistem de propulsie generează maximum 130 g CO2/km”, precizează Ministerul Mediului, într-un comunicat. La prima de casare se poate adăuga un ecobonus de 1.000 lei care se acordă la achiziţionarea unui autovehicul nou, echipat cu sistem de propulsie care generează o cantitate de emisii de maximum 98 g CO2/km în regim de funcţionare mixt şi/sau un ecobonus în valoare de 1.700 lei la achiziţionarea unui autovehicul nou, echipat cu sistem de propulsie hibrid. Dacă întrunesc ambele condiţii, cele două ecobonusuri pot fi cumulate cu prima de casare.
Programul RABLA PLUS este principalul catalizator al creşterii consumului de maşini ecologice, în România, precizează ministerul. În anul 2016, programul a demarat cu 150 de unităţi vândute, iar în 2017 a fost reconfigurat, prin acordarea celui mai mare eco-voucher din Europa pentru astfel de maşini – 10.000 de euro. Urmare a acestui fapt, în anul 2018, prin programul Rabla Plus, s-au acordat peste 1.400 de eco-vouchere. Pentru anul 2019, suma alocată pentru finanţarea programului este de 93 milioane lei.
„Următorul moment-cheie va fi producţia, în România, a primului model 100% electric. Şi, de ce nu, dezvoltarea unei adevărate pieţe româneşti de producţie de componente pentru maşinile electrice”, a declarat Graţiela Gavrilescu.
Pentru a stimula achiziţia vehiculelor electrice, Administraţia Fondului pentru Mediu finanţează, cu 90 de milioane de lei, achiziţia şi instalarea de staţii de încărcare performante în municipiile reşedinţă de judeţ.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistic pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice