Programul IMM Invest, prelungit până la 30 iunie 2022
Numărul 48-49, 22 dec. 2021 - 11 ian. 2022 » Curier legislativ
Guvernul a aprobat marți, 28 decembrie, un act normativ prin care este prelungită, până la 30 iunie 2022, valabilitatea programului IMM Invest, informează Ministerul Finanțelor, într-un comunicat. Totodată, ordonanța de urgență aprobată de Guvern (despre care am informat, la momentul lansării în dezbatere publică – n. red.) prevede și prelungirea, până la 30 iunie 2023, a perioadei în care poate fi efectuată plata granturilor. Potrivit reprezentanților MF, prin actul normativ sunt majorate plafoanele reprezentând granturi ce pot fi acordate în cadrul programului în sectorul pescuitului și acvaculturii, în domeniul producției primare de produse agricole, sectorul alimentar și celelalte domenii de activitate.
Astfel, în conformitate cu prevederile Cadrului temporar pentru măsuri de ajutor de stat de sprijinire a economiei în contextul pandemiei de Covid-19, vor crește plafoanele reprezentând ajutor de stat la:
– 345.000 euro pentru fiecare întreprindere care își desfășoară activitatea în sectorul pescuitului și acvaculturii;
– 290.000 euro pentru fiecare întreprindere care își desfășoară activitatea în domeniul producției primare de produse agricole;
– 2.300.000 euro pentru fiecare întreprindere care își desfășoară activitatea în sectorul alimentar, precum și în celelalte domenii de activitate.
OUG prevede un plafon de garanții de stat pentru anul 2022 de 10 miliarde lei, din care 5 miliarde lei alocate subprogramului AGRO IMM INVEST. Bugetul schemei de ajutor de stat a fost majorat la 2,34 miliarde lei (473,90 milioane euro) pentru 48.726 de beneficiari, se arată în documentul citat.
Potrivit MF, Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM) și Fondul de Garantare a Creditului Rural IFN SA (FGCR) vor acorda garanții în cadrul subprogramului AGRO IMM Invest.
„Solicitărilor de acordare a creditelor garantate în cadrul programului depuse până la data de 31 decembrie 2021 și aflate în curs de analiză li se aplică prevederile legale aflate în vigoare la data depunerii lor, prin prelungirea de către Comisia Europeană a valabilității Cadrului temporar până la data de 30 iunie 2022”, se arată în comunicat.
Același act normativ introduce o clarificare privind recentele modificări aduse Codului muncii, prin OUG nr. 130/2021, referitoare la menținerea salariilor angajaților la nivelul salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată pentru o perioadă de maximum 24 de luni de la momentul încheierii contractului individual de muncă, urmând ca, ulterior expirării acestei perioade, acesta să fie încadrat cu un salariu de bază superior.
Astfel, prin actul normativ, „se aprobă ca perioada de maximum 24 de luni privind salariul minim brut pe țară să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2022. Salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată, stabilit în condițiile alin. (1) al art. 164 din Legea nr. 53/2003, poate fi aplicat pentru un salariat atât pentru contractele individuale de muncă nou-încheiate, cât și pentru contractele individuale de muncă aflate în derulare”, potrivit declarațiilor ministrului finanțelor, Adrian Câciu, la finalul ședinței de guvern, citat de Mediafax.
OUG nr. 142/2021 pentru modificarea și completarea OUG nr. 110/2017 privind Programul de susținere a întreprinderilor mici și mijlocii și a întreprinderilor mici cu capitalizare de piață medie – IMM INVEST ROMÂNIA, pentru modificarea Schemei de ajutor de stat pentru susținerea activității IMM-urilor în contextul crizei economice generate de pandemia COVID-19, aprobată prin art. II din OUG nr. 42/2020, pentru modificarea art. III din OUG nr. 16/2021 pentru modificarea și completarea OUG nr. 110/2017 privind Programul de susținere a întreprinderilor mici și mijlocii și a întreprinderilor mici cu capitalizare de piață medie – IMM INVEST ROMÂNIA, precum și pentru modificarea și completarea Schemei de ajutor de stat pentru susținerea activității IMM-urilor în contextul crizei economice generate de pandemia COVID-19, aprobată prin art. II din OUG nr. 42/2020, precum și pentru modificarea art. 164 alin. (21) și (22) din Legea nr. 53/2003 – Codul muncii a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 1.249 din 30 decembrie 2021.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național