Programul „Noua casă” va avea garanții de 1,5 miliarde de lei în acest an
Telex » Știri 22 martie 2021
Guvernul a adoptat o Hotărâre pentru modificarea și completarea HG nr.717/2009 privind aprobarea normelor de implementare a programului „Noua casă”. Reamintim că acest program este destinat persoanelor fizice care facilitează achiziția unui imobil cu destinația de locuință, prin intermediul contractării de credite garantate de stat.
Pentru anul 2021, a fost alocat un plafon al garanțiilor de 1,5 miliarde lei, potrivit art.1 alin.(6) din OUG nr.60/2009 privind unele măsuri în vederea implementării programului „Noua casă”, cu modificările și completările ulterioare. Totodată, începând cu anul în curs, beneficiarii au obligația să încheie polițe de asigurare împotriva tuturor riscurilor potrivit normelor interne proprii ale finanțatorilor, pe toată durata finanțării garantate, la o valoare acceptată de o societate de asigurare, dar nu mai puțin decât valoarea de piață comunicată de finanțatori prin solicitarea de garantare. Această prevedere se aplică tuturor creditelor garantate în cadrul Programului, pentru polițele de asigurare încheiate după data intrării în vigoare a acestei Hotărâri.
Potrivit unuo comunicat al Ministerului Finanţelor, „programul «Noua casă» este unul dintre cele mai populare programe guvernamentale, în cadrul căruia au fost acordate 305.436 de garanții și promisiuni de garantare, în valoare totală de 27,82 miliarde lei, de la lansarea Programului, în anul 2009 și până la sfârșitul lunii decembrie a anului 2020. Pe parcursul anului 2020, statul a acordat 11.885 de garanții, în valoare totală de 1,36 miliarde lei și 3.359 promisiuni de garantare, în valoare totală de 0,45 miliarde lei”.
HG nr. 342/2021 pentru modificarea și completarea HG nr. 717/2009 privind aprobarea normelor de implementare a programului „Noua casă” a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 285 din 22 martie 2021.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Ample programe științifice și culturale dedicate marilor personalități ale istoriei naționale
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile