Programul Rabla pentru electrocasnice poate fi accesat de astăzi; bugetul este dublu față de 2018, de 40 milioane de lei
Telex » Știri 24 mai 2019
Programul Rabla pentru electrocasnice poate fi accesat de orice cetăţean, începând de astăzi, 24 mai, iar bugetul pentru acest an este de 40 de milioane de lei, dublu faţă de anul 2018, a anunţat, într-o conferinţă de presă, ministrul Mediului, Graţiela Gavrilescu, informează Agerpres. „Cu siguranţă, de la an la an, vom aloca sume mult mai mari pentru ca fiecare cetăţean din această ţară să poată să-şi achiziţioneze o nouă maşină de spălat vase, maşină de spălat rufe, combină frigorifică sau frigidere, televizoare sau aer condiţionat, astfel încât consumul de energie să scadă în România şi, în acelaşi timp, să avem inima împăcată că vom contribui pentru generaţiile viitoare la un mediu curat pentru ei şi pentru un mediu sănătos (...) Astăzi, trebuie să mulţumesc producătorilor din România, instalatorilor din România, tuturor retailerilor care vând astfel de produse că au reuşit într-un timp extrem de scurt să facă echipă cu Ministerul Mediului, cu Administraţia Fondului pentru Mediu, astfel încât Ghidul de finanţare să poată fi aprobat”, a declarat Graţiela Gavrilescu.
Ministrul de resort a precizat că ediţia a doua a programului a fost extinsă la achiziţia de televizoare şi maşini de spălat vase. „Dacă la Rabla Clasic, aflat la 15-a ediţie, se constată în fiecare an că este un program extrem de iubit de către români, vă spun că acelaşi lucru se întâmplă cu programul Rabla pentru electrocasnice. Anul trecut, în trei zile, cele 20 de milioane de lei pe care le-am pus la bătaie, prin Administraţia Fondului pentru Mediu, au fost consumate de către români. Pentru că românii doresc să aibă în propriile lor case echipamente electronice şi electrocasnice de ultimă generaţie, cu consum mic de energie, dar îşi mai doresc în acelaşi timp să economisească spaţiu... Ca noutate la a doua ediţie este că am introdus în program televizoarele şi maşinile de spălat vase. De ce maşini de spălat vase? Pentru că, în primul rând, consumul de apă trebuie să fie cât mai mic în propria noastră casă şi trebuie să avem grijă de acest factor vital, apa. Ne-am gândit la un bonus dublu pentru cetăţenii care vor să-şi cumpere o maşină de spălat vase, în sensul că poţi să te duci să-ţi cumperi o astfel de maşină şi să predai în schimb frigider, maşină de spălat rufe, televizor sau aer condiţionat. De ce televizoare? Pentru că, în permanenţă, apar modele noi şi putem să economisim energie şi spaţiu”, a spus ministrul Mediului.
Finanţarea din cadrul Programului Rabla pentru electrocasnice se va acorda sub formă de vouchere, în vederea achiziţionării de echipamente electrice şi electronice de uz casnic. Astfel, se vor acorda 200 de lei pentru maşini de spălat rufe cu eficienţa energetică A++, 300 lei pentru maşini de spălat rufe cu eficienţa energetică A+++, 300 lei pentru maşini de spălat vase cu eficienţa energetică A++, 400 lei pentru maşini de spălat vase cu eficienţa energetică A+++, 400 lei pentru aparate de aer condiţionat, inclusiv aparate de aer condiţionat portabile, cu eficienţa energetică la răcire (A+++/ A++), 300 lei pentru categoria frigidere/combine frigorifice/lăzi frigorifice/congelatoare cu eficienţa energetică A++, 400 lei pentru categoria frigidere/combine frigorifice/lăzi frigorifice/congelatoare cu eficienţa energetică A+++.
De asemenea, în schimbul predării unui echipament vechi şi pentru achiziţia unui televizor cu eficienţa energetică A, consumatorul va primi un voucher în valoare de 200 de lei, iar pentru aparat similar, dar cu eficienţă energetică A+, suma creşte la 500 de lei.
Înscrierile se vor face direct la magazin (inclusiv online), iar predarea echipamentului uzat se va realiza la momentul livrării celui nou achiziţionat.
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistic pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice