Programul „Sprijin pentru înființarea de întreprinderi sociale în mediul rural”, finanțat în cadrul POCU 2014-2020, publicat în Monitorul Oficial
Telex » Știri 4 august 2020
HG nr. 595/2020 privind aprobarea Programului Național Sprijin pentru înființarea de întreprinderi sociale în mediul rural, finanțat în cadrul Programului Operațional Capital Uman 2014-2020 a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 695 din 3 iulie 2020.
Potrivit documentului, valoarea Programului alocată în cadrul POCU 2014-2020 este de 145,32 milioane lei, echivalentul a 30 milioane euro la cursul InfoEuro din luna iulie 2020, din care contribuția Uniunii Europene este de 123,522 milioane lei (25,5 milioane euro), corespunzând unui procentaj de 85%, iar contribuția națională este de 21,798 milioane lei (4,5 milioane euro), respectiv 15%. Valoarea Programului poate fi suplimentată prin utilizarea mecanismului supracontractării.
Programul este prevăzut a fi implementat până la 31 decembrie 2023.
Conform Hotărârii de Guvern, obiectivul Programului constă în înființarea și dezvoltarea de întreprinderi sociale, inclusiv întreprinderi sociale de inserție, în mediul rural, pentru integrarea pe piaţa muncii a persoanelor din grupurile vulnerabile și combatere a sărăciei. Activităţile eligibile în cadrul proiectelor care pot fi finanţate prin acest program sunt: ▪ informarea publicului cu privire la programul de formare antreprenorială, precum și cu privire la metodologia de selecție a grupului țintă și, ulterior, a planurilor de afaceri ce vor fi sprijinite; ▪ selectarea grupului țintă ce va participa la acțiunile de sprijin; ▪ derularea unui program de formare antreprenorială și de formare profesională, respectiv cursuri de perfecționare, specializare în domenii relevante pentru antreprenoriatul social; ▪ selectarea planurilor de afaceri ce vor fi finanțate în cadrul proiectului; ▪ furnizarea serviciilor personalizate de consiliere/ consultanță/ mentorat ulterior finalizării procesului de selecție a planurilor de afaceri; ▪ asigurarea înființării și demarării funcționării întreprinderilor ce vor realiza planurile de afaceri cu ajutor de minimis în cadrul proiectului; ▪ decontarea sumelor aferente implementării planurilor de afaceri selectate în cadrul proiectului; ▪ monitorizarea funcționării și dezvoltării afacerilor finanțate; ▪ asigurarea sustenabilității planurilor de afaceri, inclusiv prin crearea şi consolidarea de parteneriate cu actori relevanţi.
Indicatorii de realizare ai Programului Naţional Sprijin pentru înființarea de întreprinderi sociale în mediul rural sunt: a) minimum 100 entități de economie socială din zona rurală sprijinite; b) minimum 350 Tineri NEETs șomeri cu vârsta cuprinsă între 16-29 ani, din zona rurală, care beneficiază de sprijin. Indicatorii de rezultat ai Programului sunt: a) minimum 100 entități de economie socială din zona rurală, care funcționează la 6 luni după terminarea sprijinului; b) minimum 350 Tineri NEETs șomeri din zona rurală, care primesc un loc de muncă, inclusiv cei care desfășoară o activitate independentă.
Cheltuielile aferente înființării și funcționării afacerilor create în cadrul Programului Naţional Sprijin pentru înființarea de întreprinderi sociale în mediul rural intră sub incidența ajutorului de minimis. Valoarea maximă acordată pentru planurile aprobate este de 200.000 euro/ plan de afaceri, reprezentând maximum 100% din totalul cheltuielilor eligibile și se acordă numai întreprinderilor înființate de persoanele ale căror planuri de afaceri sunt selectate.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistic pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice