Programul Termoficare, aprobat de Guvern
Telex » Știri 26 iunie 2019
Executivul a aprobat, prin Ordonanţă de urgenţă, Programul multianual de finanţare a investiţiilor pentru modernizarea, reabilitarea, retehnologizarea şi extinderea sau înfiinţarea sistemelor de alimentare centralizată cu energie termică ale localităţilor şi pentru modificarea şi completarea Legii serviciilor comunitare de utilităţi publice nr. 51/2006. Potrivit unui comunicat al Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice (MDRAP), este vorba despre instituirea unui nou program de finanţare, denumit Programul Termoficare, cu caracter multianual, prin care lucrările de investiţii să se realizeze eficient.
Astfel, se propune extinderea finanţărilor acordate, de la reabilitarea sistemelor de alimentare centralizată cu energie termică, până la modernizarea şi dezvoltarea celor existente şi înfiinţarea altora întrucât starea tehnică a centralelor de producere a energiei termice este precară, majoritatea având durata de viaţă expirată şi o capacitate supradimensionată, raportat la necesarul actual de consum de energie termică.
Prin Programul Termoficare vor fi finanţate lucrări de investiţii, pentru modernizarea/ extinderea sau înfiinţarea sistemelor de alimentare centralizată cu energie termică în: ▪ unitatea/unităţile de producţie a agentului termic; ▪ reţeaua de transport al agentului termic primar (apă fierbinte); ▪ punctele de termoficare sau modulele termice la nivel de imobil, acolo unde se justifică economic; ▪ reţeaua de distribuţie a apei calde şi a agentului termic de încălzire.
Lucrările de investiţii vor avea finanţarea asigurată din următoarele surse: ▪ transferuri de la bugetul de stat; ▪ transferuri din sumele gestionate de Administraţia Fondului pentru Mediu, din valorificarea la licitaţie a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră atribuite României la nivelul UE; valoarea sumelor transferate de la Administraţia Fondului pentru Mediu este de 400 de milioane de lei, fiind fundamentată pe disponibilul declarat în luna februarie 2019; ▪ bugetele locale. Sumele vor fi alocate în baza evaluării îndeplinirii condiţiilor de conformitate şi eligibilitate a proiectelor care vor fi depuse de unităţile administrativ-teritoriale interesate să participe la Program, iar proiectele depuse vor fi ierarhizate în baza următoarelor criterii: ▪ între 0 şi 40 de puncte, în funcţie de economia de energie/reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră realizată ca urmare a implementării proiectului, exprimată în tone de echivalent petrol/an şi tone de dioxid de carbon echivalent /an; ▪ între 0 şi 20 de puncte, raportat la eficienţa investiţiei, respectiv raportul între valoarea totală a investiţiei şi economia de energie/reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră obţinută prin exploatarea instalaţiilor realizate în cadrul proiectului pe durata de recuperare a investiţiei, exprimată în lei/tonă de echivalent petrol şi lei/tonă de dioxid de carbon echivalent; ▪ între 0 şi 20 de puncte, corespunzătoare ratei de branşare la sistemul centralizat de termoficare (numărul actual de apartamente branşate/numărul de apartamente branşate iniţial); ▪ între 0 şi 20 de puncte, raportat la capacitatea financiară a unităţii administrativ-teritoriale beneficiare, calculată potrivit formulei prevăzute la art. 33, alin. (2), lit. a) din Legea nr. 273/2006 privind finanţele publice locale, cu modificările şi completările ulterioare.
Programul va fi coordonat de o Comisie interministerială, formată din preşedinte şi patru membri, cu funcţie de secretar de stat, din cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, Ministerului Finanţelor Publice, Ministerului Mediului şi al Ministerului Energiei. Întrucât unele unităţi administrativ-teritoriale care au beneficiat de finanţare în cadrul programului „Termoficare 2006-2020 căldură şi confort” au programat investiţii în derulare, prin actul normativ se prevede că, în cadrul noului program, vor fi continuate investiţiile în curs.
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistic pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice