Proiect ANPC: Operatorii economici care desfășoară activitate în mediul online au obligația de a informa consumatorii prin afișarea documentelor în baza cărora funcționează
Telex » Știri 28 aprilie 2023
Proiect ANPC: Operatorii economici care desfășoară activitate în mediul online au obligația de a informa consumatorii prin afișarea documentelor în baza cărora funcționează
Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a publicat, pe site-ul instituției, la rubrica Transparență decizională, proiectul de Ordin privind informarea consumatorilor de către operatorii economici care desfășoară activitate în mediul online. În Referatul de aprobare care însoțește proiectul de act normativ, inițiatorii menționează că, în urma acțiunilor de control derulate de autoritate, au fost constatate anumite practici ale operatorilor economici care își desfășoară activitatea în mediul online, prin lipsa afișării pe site a documentelor de funcționare. „Operatorii economici care își desfășoară activitatea în magazine/spații fizice sunt obligați să afișeze documentele de funcționare astfel încât să asigure o informare corectă, completă și precisă a consumatorilor că aceștia funcționează în legalitate. În cazul operatorilor economici care desfășoară activitate în mediul online nu se regăsesc afișate aceste documente, elemente de altfel esențiale în luarea deciziei de către consumatori în achiziționarea de produse și servicii sigure, pentru care au certitudinea că sunt comercializate de către persoane autorizate în desfăurarea de activități de comercializare. Astfel, pe site-ul de prezentare a produselor/serviciilor se afișează denumirea unității, a codului unic de înregistrare la registrul comerțului, din care să rezulte obiectul/obiectele de activitate al/ale societății pentru care este autorizată să funcționeze, autorizația de funcționare, toate acestea în câmpul vizual al consumatorului, astfel încât informațiile să fie ușor de identificat și respectiv de verificat. Având în vedere situația constatată, este evidentă existența pe piață a unor practici care urmăresc să determine consumatorul să ia o decizie de cumpărare, oferindu-se perpectiva unor date incorecte cu privire la modul de funcționare a operatorilor economici”, subliniază reprezentanții ANPC.
În acest context, a fost elaborat noul proiect de Ordin, potrivit căruia operatorii economici care desfășoară activitate de comercializare/prestare de servicii în mediul online au obligația de a informa consumatorii prin afișarea documentelor în baza cărora funcționează. Proiectul stipulează, de asemenea, că operatorii economici care administrează site-uri de vânzări, preluare comenzi online și/sau publicitate la produse și/sau servicii, servicii turistice, de comercializare de pachete turistice sau bilete de avion, inclusiv e-commerce - comerț electronic, sunt obligați să afișeze pe prima pagină a site-ului - home page următoarele elemente: denumirea unității, codul unic de înregistrare la registrul comerțului, din care să rezulte obiectul/obiectele de activitate al/ale societății pentru care este autorizată să funcționeze, autorizații/avize necesare desfășurării activității. Aceste documente trebuie plasate în câmpul vizual al consumatorului, accesibil acestuia, astfel încât informațiile să fie ușor de identificat și nu trebuie să fie ascunse de alte materiale scrise sau fotografice.
Reglementările ar urma să intre în vigoare în termen de 30 de zile de la data publicării actului normativ în Monitorul Oficial.
Cei interesați pot transmite propuneri și observații referitoare la proiectul ANPC până la data de 8 mai 2023, la adresa secretariat@anpc.ro .
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Ample programe științifice și culturale dedicate marilor personalități ale istoriei naționale
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile