Proiect: Buget de aproximativ 2,8 miliarde de lei, destinat programelor AFM în 2021
Telex » Știri 25 martie 2021
Programele Administraţiei Fondului pentru Mediu (AFM) vor avea, în 2021, un buget destinat plăţilor de aproximativ 2,8 miliarde de lei, aproape dublu faţă suma alocată în 2019, se arată într-un comunicat al Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP), citat de Agerpres. În 2019, suma bugetată pentru programele derulate s-a ridicat la 1,5 miliarde de lei.
În acest sens, ministerul de resort anunţă o nouă ediţie a programului Rabla Clasic, ce va avea un buget total de 440 de milioane de lei, cu 35 de milioane de lei mai mare decât în 2020, lucru care va permite achiziţionarea a peste 55.000 de autovehicule noi, mai puţin poluante. În cadrul acestui program, vor fi majorate: prima de casare - de la 6.500 de lei la 7.500 de lei; ecobonus tehnologie hibrid - de la 2.500 de lei la 3.000 de lei; ecobonus GNC/GPL/emisii sub 96 de grame CO2/km - de la 1.000 de lei la 1.500 de lei.
Suma maximă ce va putea fi decontată din costurile unei maşini noi prin Rabla Clasic poate ajunge la aproximativ 2.250 de euro, în condiţiile în care ecobonusurile pot fi combinate între ele şi adăugate la prima de casare.
Tot anul acesta va exista o nouă ediţie a programului Rabla Plus, ce va avea cel mai mare buget de la lansare, respectiv 400 de milioane de lei, dublu faţă de anul 2020. Pentru anul 2021 se păstrează neschimbată cea mai mare primă din Europa pentru maşinile electrice, respectiv 10.000 de euro pentru „full electric” şi circa 4.500 de euro pentru maşini hibride plug-in, dar nu mai mult de 50% din valoarea autovehiculului nou.
Pe baza bugetului alocat în acest an, prin Rabla Plus vor putea fi achiziţionate până la 6.600 de maşini 100% electrice şi aproximativ 5.000 de maşini hibride plug-in.
Conform datelor MMAP, Programul naţional de înlocuire a echipamentelor electrice şi electronice uzate cu unele mai performante din punct de vedere energetic – Rabla pentru electrocasnice – va avea, în 2021, un buget de 75 de milioane de lei, fiind păstrate categoriile de echipamente ce pot fi achiziţionate de români: aparate frigorifice, maşini de spălat rufe, maşini de spălat vase, aparate de aer condiţionat, televizoare, laptopuri şi tablete.
Pe lista programelor ce vor primi finanţare prin Fondul pentru Mediu în acest an se mai află: transport public electric (buget de 600 de milioane de lei), infrastructură verde, de reîncărcare a autovehiculelor electrice (21 de milioane lei pentru instalarea staţiilor de reîncărcare în municipiile reşedinţă de judeţ; 500 de milioane de lei pentru un program nou destinat celorlalte categorii de autorităţi locale - municipii de rang II, oraşe, staţiuni turistice etc.; 175 de milioane de lei pentru un program nou destinat operatorilor economici care doresc să instaleze staţii de reîncărcare pe autostrăzi, drumuri naţionale şi europene), iluminatul ecologic public stradal (buget de 800 de milioane de lei), eficienţă energetică în case, şcoli şi instituţii publice (buget de 429 de milioane de lei pentru creşterea eficienţei energetice în clădiri unifamiliale, respectiv 1,4 miliarde de lei pentru creşterea eficienţei energetice în clădiri publice).
De asemenea, pentru Casa Verde Fotovoltaice va fi relansat Programul privind instalarea de sisteme fotovoltaice pentru gospodăriile izolate neracordate la reţeaua de distribuţie a energiei electrice, cu un buget de 250 milioane lei.
În ceea ce priveşte domeniul deşeurilor, în 2021 va exista Programul privind gestionarea deşeurilor pentru care alocarea financiară este de 1,8 miliarde lei, din care: 50 milioane lei pentru închiderea unor noi depozite de deşeuri municipale neconforme, cuprinse în cauze aflate la nivelul Curţii de Justiţie a Uniunii Europene, pentru care România riscă declanşarea unor proceduri de infringement; 500 milioane lei pentru proiecte care au ca scop creşterea capacităţilor de reciclare prin realizarea instalaţiilor de reciclare/tratare a deşeurilor realizate de către operatorii economici; 1,25 miliarde lei pentru dezvoltarea sistemelor de colectare selectivă la nivel local (sisteme automatizate de colectare selectivă supra şi subterane, precum şi platforme de depozitare temporară a deşeurilor în vederea selectării şi sortării pe categorii de deşeuri).
Alte programe care vor primi finanţare sunt: Programul pentru protecţia resurselor de apă, sisteme integrate de alimentare cu apă, staţii de tratare, canalizare şi staţii de epurare (buget de 500 milioane lei), Programul privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră prin împădurirea terenurilor (200 milioane lei credite angajament propuse pentru lansarea unor sesiuni din acest an şi pentru semnarea contractelor de finanţare aferente) şi Programul ce vizează dezvoltarea infrastructurii velo în România (buget de 500 de milioane de lei pentru piste de biciclete).
Proiectul de Hotărâre de Guvern pentru aprobarea bugetului de venituri şi cheltuieli pe anul 2021 al Fondului pentru Mediu şi al Administraţiei Fondului pentru Mediu (AFM) a fost publicat spre consultare publică pe site-ul MMAP.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial