Proiect de identificare a drumurilor romane, derulat de Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei
Numărul 29-30, 28 iul.-10 aug. 2020 » Roza vânturilor
Un proiect de identificare a drumurilor romane este derulat, în premieră în România, de Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei (MNIT) din Cluj-Napoca. Finanțarea este asigurată din fonduri europene și are o valoare de 2 milioane de euro. Directorul MNIT, Felix Marcu, a declarat pentru Mediafax că proiectul interregional Ister își propune identificarea drumurilor romane de-a lungul Dunării, scopul fiind punerea lor în valoare din punct de vedere istoric și turistic.
„Aceste drumuri nu prea au fost identificate pe teren. Drumurile romane sunt extrem de bine făcute și se știe că unele porțiuni sunt suprapuse de drumuri actuale. Vom căuta să identificăm, totodată, și podurile romane care au fost construite”, a spus Felix Marcu.
Drumurile romane în fosta provincie Dacia pornesc de la Drobeta-Turnu Severin și trec pe la Sarmizegetusa, Alba Iulia, Turda, iar pe traseu au fost construite și fortificații și, ulterior, așezări care s-au transformat în orașe, municipii și colonii.
În județul Cluj, în zona comunei Aiton, a fost descoperită o bornă kilometrică romană din anul 108, care este cea mai timpurie dovadă că romanii au ajuns în această zonă.
Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei este liderul proiectului Ister, care are o valoare de 2 milioane de euro și care se va derula pe o perioadă de 30 de luni. Partenerii în acest proiect provin din 8 țări străbătute de fluviul Dunărea, de la izvoare până la vărsarea în Marea Neagră.
Proiectul Ister prevede stabilirea unor trasee ale drumurilor romane în scop turistic și amplasarea a 40 de borne kilometrice similare celor romane, precum și realizarea, la final, a unei hărți cu aceste drumuri.
De asemenea, vor fi puse în valoare și siturile romane, fostele castre, de pe traseu.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Ample programe științifice și culturale dedicate marilor personalități ale istoriei naționale
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile