Proiect de modificare a legislației referitoare la pașapoarte
Numărul 45-46, 28 nov. - 11 dec. 2017 » Curier legislativ
Ministerul Afacerilor Interne (MAI) supune dezbaterii publice proiectul de lege pentru modificarea și completarea Legii nr. 248/2005 privind regimul liberei circulații a cetățenilor români în străinătate, care prevede o serie de modificări legislative privind creșterea valabilității pașaportului simplu electronic și clarificarea situațiilor în care poate fi solicitat un pașaport simplu temporar. „Prin proiectul de lege propunem dublarea termenului de valabilitate a pașaportului simplu electronic, de la 5 la 10 ani, pentru persoanele cu vârsta de peste 25 de ani. Opțiunea a ținut cont de faptul că după această vârstă schimbările de fizionomie sunt mai puțin accentuate”, precizează MAI, într-un comunicat.
De altfel, în majoritatea statelor membre ale Uniunii Europene pașapoartele simple electronice au termen de valabilitate 10 ani. Pentru copiii cu vârsta de până la 12 ani, pașaportul simplu electronic va fi valabil trei ani, iar pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 12 și 25 de ani va fi valabil 5 ani.
- situații obiective în care, din motive de sănătate, familiale sau profesionale, este necesară și urgentă prezența persoanei pe teritoriul altui stat și nu este timp pentru emiterea pașaportului simplu electronic;
- minorul urmează să se deplaseze în străinătate pentru studii ori pentru a participa la concursuri oficiale sau pentru a urma un tratament medical, fără de care viața ori sănătatea îi este pusă în pericol.
„Persoanele care declară că nu doresc să li se elibereze un document electronic pot opta pentru un pașaport temporar, care le va fi eliberat însă în termenul legal prevăzut pentru eliberarea pașaportului simplu electronic”, precizează MAI.
Textul proiectului de lege este afișat și poate fi consultat pe pagina de internet a instituției, www.mai.gov.ro, la secțiunea Transparență decizională, precum și la Centrul de Relații cu Publicul al MAI, din Piața Revoluției nr. 1A, sector 1, București. Cei interesați pot transmite propuneri și opinii cu privire la acest proiect de act normativ la adresa de e-mail dgj_transparenta@mai.gov.ro.
(Copyright foto: maxxyustas / 123RF Stock Photo)
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial