Proiect de modificare a Normei ASF privind asigurările auto din România
Telex » Știri 20 august 2021
Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a publicat, în consultare publică, Proiectul de normă pentru modificarea Normei Autorității de Supraveghere Financiară nr 20/2017 privind asigurările auto din România, informează Agerpres. Proiectul prevede, printre altele, că tarifele sunt calculate în funcție de strategia adoptată de către asigurătorul RCA. Totodată, asigurătorul RCA practică aceeași primă de asigurare netă de cheltuieli de distribuție, stabilită pe baza criteriilor specifice unui asigurat, indiferent de canalul de distribuție utilizat. „Proiectului de Normă pentru modificarea și completarea Normei ASF nr 20/2017 are în vedere abrogarea sau modificarea prevederilor acestui act normativ ce nu sunt conforme cu prevederile legislației europene și/sau fac obiectul discuțiilor purtate cu serviciile Comisiei Europene (COM) în cauza de infringement 2018/4075 - acțiune în constatarea neîndeplinirii obligațiilor de stat membru UE privind incompatibilitatea cu Directiva Solvabilitate II și Directiva MTPL a unor dispoziții ale legislației românești referitoare la asigurarea de răspundere civilă auto adoptate în 2017”, se menționează în document.
Potrivit ASF, se are totodată în vedere eliminarea riscului juridic ca prevederile normei sau sancțiunile aplicate de către ASF societăților în cazul încălcării acestora să poată fi contestate în fața instanțelor de judecată și anulate, în condițiile date de prevederile art. 148 alin. (2) și (4) din Constituția României.
Documentul mai prevede, printre altele, că „tarifele de primă practicate sunt certificate de către un actuar avizat de către ASF, în baza unui raport scris transmis asigurătorului RCA, în care acesta atestă cel puțin faptul că: tarifele au fost calculate în conformitate cu dispozițiile legale în vigoare, iar calitatea datelor utilizate respectă cerințele menționate de dispozițiile legale în vigoare”.
Confirm ASF, „la articolul 11, partea introductivă a alineatului (4) se modifică și va avea următorul cuprins: (4) Raportul prevăzut la alin. (3) se transmite asigurătorului RCA în termen de maximum 20 de zile de la punerea în aplicare a tarifelor de primă de către asigurătorul RCA și conține detalierea procedurilor efectuate și a rezultatelor obținute”.
Proiectul mai prevede la articolul 11, „alineatul (5) se modifică și va avea următorul cuprins: (5) Raportul prevăzut la alin (3) este însoțit de nota de fundamentare a tarifelor de primă ce conține cel puțin următoarele: elementele necesare certificării tarifelor de primă de către actuarul avizat de către ASF; detalierea primelor practicate la nivel de segmente omogene; ipotezele utilizate inclusiv cele cu privire la cheltuielile administrative și de vânzare care includ taxe și contribuții; detalierea factorilor de încărcare; coeficienții de majorare și/sau corecție utilizați, alte instrumente utilizate la determinarea primei de risc”.
Autoritatea de Supraveghere Financiară este autoritatea națională, înființată în anul 2013 prin OUG 93/2012 aprobată prin Legea 113/2013, pentru reglementarea și supravegherea piețelor asigurărilor, a pensiilor private, precum și a pieței de capital. ASF contribuie la consolidarea cadrului integrat de funcționare a celor trei sectoare, care însumează peste 10 milioane de participanți.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistic pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice