Proiect MADR: Ajutor de minimis de cel mult 4.000 de euro pentru cultivarea legumelor în spații protejate
Telex » Știri 3 ianuarie 2022
Legumicultorii vor beneficia în acest an de un ajutor de minimis de cel mult 4.000 de euro pentru cultivarea de tomate, ardei gras, kapia, castraveți, fasole păstăi, salata, spanac și ceapă verde în spații protejate, plafonul maxim alocat pentru această schemă de sprijin fiind de 225 milioane de lei (45 milioane de euro), potrivit unui proiect de Hotărâre publicat pe site-ul Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR).
Sprijinul financiar se acordă beneficiarilor pentru maximum două culturi, respectiv o singură cultură în ciclul I de producție/1000 mp și/sau o singură cultură în ciclul II de producție/1000 mp, în anul 2022.
Conform sursei citate, valoarea maximă a sprijinului financiar pentru un beneficiar este de 4.000 euro, respectiv 3.000 de euro/cultură în Ciclul I/1.000 mp/beneficiar și 1.000 euro/cultură în Ciclul II/1.000 mp/beneficiar. Sprijinul se acordă pentru tomate în ambele cicluri de producție, iar pentru restul legumelor doar în ciclul II de producție.
„Programul Tomata a fost un program de succes, de aceea îl relansăm pe principiile inițiale. În același timp, am prevăzut fonduri și pentru susținerea producției în ciclul II a altor legume deficitare pe piață, astfel încât românii să aibă acces mai facil la legume crescute din pământul nostru”, a declarat recent Adrian Chesnoiu, ministrul Agriculturii.
Beneficiarii eligibili sunt întreprinderile care își desfășoară activitatea în domeniul producției primare de produse agricole, producătorii agricoli persoane fizice care dețin atestat de producător emis în baza Legii nr.145/2014, valabil până la 31 decembrie 2022, producătorii agricoli persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale și întreprinderi familiale, întreprinderile individuale și întreprinderile familiale și producătorii agricoli persoane juridice.
Pentru a fi eligibili la acordarea ajutorului de minimis pentru producția de legume în spații protejate, beneficiarii trebuie să îndeplinească cumulativ următoarele criterii de eligibilitate: să solicite ajutorul de minimis prevăzut de prezenta hotărâre; să utilizeze o suprafață cumulată de minimum 1.000 mp/ciclu de producție, cultivată exclusiv cu una dintre culturile prevăzute; să marcheze suprafața prevăzută, la loc vizibil, cu o placă indicator, pe care să se găsească inscripția „Program susținere legume, anul 2022, beneficiar numărul, Direcția pentru Agricultură a Județului/ Municipiului București”; să obțină producțiile minime corespunzătoare culturii înființate.
De asemenea, aceștia trebuie să fie înregistrați în evidențele Registrului agricol deschis la primăriile în a căror rază administrativ-teritorială se află suprafețele cultivate cu legume în spațiile protejate, în anul 2022; să dețină Registrul de evidență a tratamentelor cu produse de protecție a plantelor, completat începând cu data înființării culturii și avizat de oficiul fitosanitar județean; să facă dovada obținerii producției minime realizate, prin documente justificative în funcție de forma de organizare .
În proiectul publicat de MADR se precizează că pentru suprafața prevăzută se acceptă o marjă de eroare de plus 50 de metri pătrați rezultați în urma verificării în teren a suprafeței înființate cu legume.
Producțiile minime pe care trebuie să le obțină pentru a beneficia de sprijin sunt: 5.600 kg/1000 mp pentru cultura de tomate; 2.000 kg/1000 mp pentru cultura de ardei gras și/sau lung-kapia; 5.600 kg/1000 mp pentru cultura de castraveți; 1.500 kg/1000 mp pentru cultura de fasole păstăi; 1.440 kg/1000 mp pentru cultura de salată; 1.000 kg/1000 mp pentru cultura de spanac; 1.000 kg/1000 mp pentru cultura de ceapă verde.
Valorificarea producțiilor prevăzute se face în perioada 1 martie-10 iunie inclusiv pentru ciclul I de producție și respectiv 20 octombrie-9 decembrie, inclusiv pentru ciclul II de producție. Dovada obținerii producției de legume obținute în spații protejate o constituie bonul fiscal/factura/fila/filele din carnetul de comercializare.
Valoarea maximă a sprijinului financiar se acordă în lei, la cursul de schimb de 4,9475 lei, stabilit de către Banca Centrală Europeană, la data de 30 septembrie 2021, publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene (JOUE).
Conform Regulamentul de minimis în sectorul agricol, valoarea totală a ajutoarelor de minimis care se acordă unei întreprinderi/întreprinderi unice nu poate depăși suma de 20.000 euro pe durata a trei exerciții financiare, în cursul exercițiului financiar actual, respectiv anul depunerii cererii de înscriere în program și în cele două exerciții financiare precedente.
Sumele reprezentând ajutoare de minimis se plătesc beneficiarilor într-o singură tranșă, pe fiecare ciclu de producție, în anul 2022.
(Copyright foto: Wikipedia.org)
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național