Proiect MEEMA: În 2021, voucherele de vacanță vor fi emise doar pe suport electronic, iar perioada de valabilitate a lor va fi de 24 de luni de la data emiterii
Numărul 44, 10-16 nov. 2020 » Curier legislativ
Perioada de valabilitate a voucherelor emise în perioada martie – decembrie 2019 urmează a fi prelungită până la 31 decembrie 2021
Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri a publicat, pe site-ul instituţiei, pentru consultare, un proiect de OUG privind modificarea și completarea unor acte normative, precum și pentru prorogarea unor termene. Proiectul propune modificări și completări cu privire la următoarele acte normative:
♦ OUG nr. 8/2009 privind acordarea voucherelor de vacanță, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 94/2014, cu modificările și completările ulterioare. Astfel, potrivit proiectului, instituțiile publice, indiferent de sistemul de finanțare și de subordonare, inclusiv cele cu activități finanțate integral din venituri proprii, înființate pe lângă instituțiile publice, acordă, anual, în perioada 1 ianuarie 2021 – 31 decembrie 2021, vouchere de vacanță, în cuantum de 1.450 lei pentru un salariat.
Se interzice unității afiliate restituirea în numerar a contravalorii voucherelor de vacanță utilizate de titularul acestora pentru achiziționarea unor servicii/pachete de servicii turistice total sau parțial neprestate. Unitatea afiliată are obligația de a returna către unitatea emitentă sumele debitate/decontate și de a solicita în scris acesteia reemiterea voucherelor către titular, în cazul în care serviciile /pachetele de servicii turistice nu au putut fi prestate din cauza unor circumstanțe inevitabile și extraordinare. La solicitarea unității afiliate, sumele debitate/decontate menţionate anterior se alimentează în echivalent de către unitatea emitentă, pe suportul electronic sau, pe un suport electronic înlocuitor al voucherelor de vacanță emise și decontate inițial pe suport hârtie. Voucherele de vacanță reemise în condițiile precizate anterior își păstrează valabilitatea de un an de la data inițială de emitere, cu excepția voucherele de vacanță reemise pentru care prin acte normative este stabilită o altă perioadă de valabilitate.
O altă prevedere inclusă în document stipulează: „constituie contravenție și se sancționează cu 14 puncte - amendă și retragerea certificatului de clasificare sau, după caz, a licenței de turism, fapta unității afiliate de a emite/comercializa servicii/pachete de servicii turistice pentru achiziționare cu vouchere de vacanță la un preț mai mare față de prețul similar de achiziție prin alte mijloace de plată”.
♦ Legea nr. 165 din 10 iulie 2018 privind acordarea biletelor de valoare. Proiectul are în vedere, între altele, modificarea articolului 34 astfel: „Prezenta lege intră în vigoare la data de 1 ianuarie 2019, cu excepția: a) Art. 35, care intră în vigoare la 3 zile de la publicarea prezentei legi în Monitorul Oficial al României, Partea I.b) Capitolului VI – Vouchere de vacanță, art. 24 - 27, care intră în vigoare la 1 ianuarie 2022” şi a articolului 341 astfel: „Până la 1 ianuarie 2022 prevederile prezentei legi nu se aplică voucherelor de vacanță.”
♦ Legea-cadru nr. 153 din 28 iunie 2017, privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, în sensul aplicării prevederilor art. 26 alin. 4 si 5, începând cu 1 ianuarie 2022. Proiectul prevede că, pe perioada anului 2021, voucherele de vacanță vor fi emise doar pe suport electronic pentru a preveni răspândirea virusului SARs-COV-2, iar perioada de valabilitate a acestora va fi de 24 de luni de la data emiterii. De asemenea, perioada de valabilitate a voucherelor emise în perioada martie – decembrie 2019 se prelungește până la 31 decembrie 2021.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Ample programe științifice și culturale dedicate marilor personalități ale istoriei naționale
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile