Proiect MFP: Modificări aduse Legii nr. 70/2015 privind operațiunile de încasări și plăți în numerar
Numărul 41, 31 oct. - 6 nov. 2017 » Curier legislativ
Ministerul Finanțelor Publice (MFP) a lansat în dezbatere publică un proiect de lege prin care sunt propuse modificări și completări la Legea nr. 70/2015 pentru întărirea disciplinei financiare privind operațiunile de încasări și plăți în numerar.
Modificările cuprinse în proiect vizează soluționarea problemelor legate de prezentarea documentelor justificative legale pentru transferurile de sume din contul profesioniștilor în contul persoanelor fizice, în cazul în care operațiunile respective sunt efectuate prin instrumente de plată cu acces la distanță, potrivit expunerii de motive ce însoțește propunerea legislativă.
În prezent, Legea nr. 70/2015 prevede că persoanele juridice, persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale, întreprinderile familiale, liber-profesioniștii, persoanele fizice care desfășoară activități în mod independent, asocierile și alte entități cu sau fără personalitate juridică pot transfera sume din contul lor în contul persoanelor fizice, în baza documentelor justificative legale prezentate de plătitori.
Totuși, în practică, există posibilitatea ca persoanele respective să efectueze operațiuni de plăți prin instrumente de plată cu acces la distanță (internet banking, mobile banking). În astfel de situații, instituțiile de credit sunt în imposibilitatea de a solicita documente justificative legale pentru efectuarea unor astfel de transferuri, se explică în expunerea de motive citată.
În vederea clarificării problemelor menționate, este necesară reglementarea unei excepții de la regula generală de prezentare a acestor documente la instituțiile de credit, în sensul că, în cazul în care transferurile se fac prin astfel de instrumente, acestea se efectuează de plătitori cu condiția existenței documentelor justificative legale în evidențele acestora. Astfel, documentele respective nu reprezintă doar suportul înregistrării operațiunii economico-financiare în evidențele operatorului economic, ci evidențiază și conținutul și justificarea operațiunii în concordanță cu prevederile legale, pe baza cărora se poate verifica dacă transferurile de fonduri sunt realizate cu justă cauză, având la bază raporturi juridice între operatorul economic și persoana fizică beneficiară a sumelor.
Totodată, potrivit expunerii de motive menționate, se impune stabilirea sancțiunilor aplicabile în cazul încălcării obligației legale de a efectua transferuri bancare numai pe baza documentelor justificative prezentate de plătitori sau, în cazul în care transferurile respective se efectuează prin instrumente de plată cu acces la distanță, cu condiția existenței documentelor justificative legale în evidențele plătitorilor.
Amintim că Legea nr. 70/2015 a fost modificată anul trecut, prin OUG nr. 32/2016, care a introdus prevederea potrivit căreia, începând cu data de 1 august 2016, organizatorii de nunți și botezuri pot solicita organului fiscal central competent în administrarea obligațiilor lor fiscale, pentru operațiunile de încasări în numerar pe zi, de la persoane fizice, pentru serviciile legate de aceste evenimente, aprobarea unui alt plafon de încasări decât cel zilnic de 10.000 lei de la o persoană. Conform noilor prevederi, pentru obținerea altor plafoane, aceștia trebuie să prezinte organului fiscal informații din care să rezulte că încasările de la persoane fizice generate de organizarea de astfel de evenimente depășesc plafonul zilnic de 10.000 lei de la o persoană.
Proiectul de lege pentru modificarea și completarea Legii nr. 70/2015 pentru întărirea disciplinei financiare privind operațiunile de încasări și plăți în numerar și pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 193/2002 privind introducerea sistemelor moderne de plată și expunerea de motive ce îl însoțește pot fi consultate pe site-ul MFP.
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane