Proiect MFP: Noi conturi privind încasarea și plata TVA
Numărul 40, 24-30 oct. 2017 » Curier legislativ
Ministerul Finanțelor Publice (MFP) a publicat un proiect de ordin prin care propune modificarea Planului de conturi cuprins în reglementările contabile aplicabile operatorilor economici, respectiv persoanelor juridice fără scop patrimonial.
Modificarea vine ca urmare a prevederilor OG nr. 23/2017 privind plata defalcată a TVA și se referă la introducerea a două noi conturi prin care să se evidențieze strict operațiunile privind încasarea și plata TVA în lei și în valută.
Astfel, potrivit referatului de aprobare ce însoțește proiectul de act normativ, prin intermediul acestor conturi se va ține evidența disponibilităților în lei și în valută aflate în conturi la bănci reprezentând TVA încasată de la clienți, respectiv TVA achitată către furnizori și bugetul de stat, acestea permițând dezvoltarea de analitice, corespunzător instituțiilor de credit și unităților Trezoreriei Statului unde se află deschise conturile respective.
- operațiuni de încasare a TVA aferente livrărilor de bunuri/prestărilor de servicii, inclusiv TVA aferentă avansurilor încasate, a TVA aferente diferenței între încasările și plățile în numerar, precum și a TVA aferente plăților cu carduri de debit/credit sau cu substitute de numerar pentru care există obligația transferului din contul curent propriu în contul de TVA;
- operațiuni de plată a taxei pe valoarea adăugată în contul de TVA al furnizorului/prestatorului, aferentă achizițiilor de bunuri/servicii, inclusiv taxa aferentă avansurilor, TVA achitată la bugetul de stat, precum și transferul de sume din conturile de TVA în alt cont de TVA.
Proiectul de ordin privind completarea unor reglementări contabile și referatul de aprobare ce îl însoțește pot fi consultate pe site-ul Ministerului Finanțelor Publice, secțiunea Transparență decizională.
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național