Proiect MFP: Raportările contabile la 30 iunie 2020 vor putea fi depuse până la 30 septembrie 2020
Telex » Știri 18 iulie 2020
Sistemul de raportare contabilă se va aplica operatorilor economici care în exerciţiul financiar precedent au înregistrat o cifră de afaceri mai mare de 220.000 lei.
Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a publicat, pe site-ul instituţiei, pentru consultare, proiectul de Ordin pentru aprobarea Sistemului de raportare contabilă la 30 iunie 2020 a operatorilor economici, precum și pentru completarea unor prevederi contabile.
Prin proiectul de ordin se propune ca sistemul de raportare contabilă la 30 iunie 2020 să se aplice operatorilor economici care în exerciţiul financiar precedent au înregistrat o cifră de afaceri mai mare de 220.000 lei.
Iniţiatorii actului normativ precizează, în Referatul de aprobare, că informațiile cuprinse în raportările contabile se bazează pe reglementările contabile aplicabile fiecărei categorii de operatori economici, respectiv Reglementările contabile privind situaţiile financiare anuale individuale şi situaţiile financiare anuale consolidate, aprobate prin Ordinul ministrului Finanţelor Publice nr. 1.802/2014, cu modificările și completările ulterioare sau Reglementările contabile conforme cu Standardele Internaţionale de Raportare Financiară, aprobate prin Ordinul ministrului Finanţelor Publice nr. 2.844/2016, cu modificările și completările ulterioare. Proiectul de ordin este structurat astfel încât să rezulte care este conţinutul de informaţii al formularelor de raportare contabilă la data de 30 iunie 2020 întocmite de entităţi în funcţie de reglementările contabile aplicabile.
„Menţionăm că pentru raportările contabile la 30 iunie nu se aplică unele reguli contabile, cum sunt inventarierea obligatorie şi evaluarea tuturor elementelor bilanţiere, iar nivelul de detaliere a informaţiilor prezentate este mai redus, prin comparație cu situațiile financiare anuale. Întrucât datele cuprinse în raportările contabile la 30 iunie sunt destinate, în principal, instituţiilor statului, informațiile propuse a se raporta conform prezentului proiect de ordin au fost stabilite în urma consultării instituţiilor care utilizează baza de date a Ministerului Finanţelor Publice”, precizează reprezentanţii MFP în Referatul de aprobare a proiectului de Ordin.
Raportările contabile la 30 iunie 2020 urmează a fi depuse la unităţile teritoriale ale Ministerului Finanţelor Publice până cel mai târziu la data de 30 septembrie 2020.
MFP propune, totodată, prin acest proiect, clarificarea unor aspecte cu privire la aplicarea anumitor prevederi cuprinse în reglementările contabile aplicabile operatorilor economici.
Astfel, referitor la Reglementările contabile aprobate prin Ordinul ministrului Finanțelor Publice nr. 1.802/2014, cu modificările și completările ulterioare – proiectul de ordin aduce unele clarificări în ceea ce privește determinarea amortizării imobilizărilor, după cum urmează:
- entitățile care decid ca în cazul imobilizărilor corporale să treacă de la metoda reevaluării la metoda costului, vor determina cheltuiala cu amortizarea pe baza valorii activului, corectată cu ajustările impuse de modificarea respectivei politici contabile;
- amortizarea imobilizărilor nu este nici întreruptă, nici diminuată pe perioada neutilizării acestora.
În privinţa Reglementărilor contabile aprobate prin Ordinul ministrului Finanțelor Publice nr. 2.844/2016, cu modificările și completările ulterioare, proiectul de act normativ are în vedere următoarele:
- în vederea îndeplinirii cerințelor referitoare la prezentarea de informații, cuprinse în IFRS-uri, se propune introducerea în Planul de conturi cuprins în Reglementările contabile conforme cu Standardele Internaționale de Raportare Financiară a unor conturi distincte care să evidențieze diferențele de impozit pe profit, determinate de incertitudinile legate de tratamente fiscale, în accepțiunea interpretării IFRIC 23 „Incertitudine legată de tratamentele fiscale”, precum și diferențele rezultate din evaluarea la valoarea justă a activelor aferente dreptului de utilizare care corespund definiției unei investiții imobiliare, potrivit IFRS 16 „Contracte de leasing”;
- pentru diferențele de impozit pe profit, determinate de incertitudinile legate de tratamente fiscale, menționate anterior, se propune raportarea distinctă a acestei informații în cadrul formularului „Situația veniturilor și cheltuielilor”, astfel încât indicatorul respectiv să fie prezentat distinct de impozitul pe profit curent, determinat potrivit legislației fiscale.
Proiectul de Ordin, Referatul de aprobare şi Nota referitoare la proiect pot fi consultate pe site-ul MFP, la rubrica Transparenţă decizională.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național