Proiect: Modificarea Declarației 390
Numărul 6, 18-24 feb. 2020 » Curier legislativ
Formularul 390 VIES Declarație recapitulativă privind livrările/achizițiile/prestările intracomunitare va fi modificat ca urmare a implementării în legislația națională a prevederilor Directivei (UE) 2018/1.910 referitoare la sistemul taxei pe valoarea adăugată.
În acest sens, Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a lansat în dezbatere publică un proiect de ordin pentru aprobarea modelului și conținutului Formularului 390 VIES, împreună cu procedura de gestionare a declarației și instrucțiunile de completare a acesteia.
Potrivit referatului de aprobare ce însoțește proiectul legislativ, prin OG nr. 6/2020 au fost aduse modificări Codului fiscal, fiind astfel transpuse în legislația națională prevederile Directivei (UE) 2018/1.910 de modificare a Directivei 2006/112/CE în ceea ce privește armonizarea și simplificarea anumitor norme din sistemul taxei pe valoarea adăugată pentru impozitarea schimburilor comerciale dintre statele membre. Astfel, prin dispozițiile art. 2701 din Codul fiscal se introduce regimul stocuri la dispoziția clientului, potrivit căruia, în momentul transportului bunurilor către alt stat membru, furnizorul cunoaște deja identitatea persoanei care achiziționează bunurile și căreia îi vor fi furnizate ulterior.
Ca urmare a acestor prevederi legale, spun reprezentanții ANAF, în documentul citat, fiecare persoană impozabilă trebuie să înscrie în declarația recapitulativă informații cu privire la codul de înregistrare în scopuri de TVA al persoanelor impozabile cărora le sunt destinate bunurile expediate sau transportate în cadrul regimului stocuri la dispoziția clientului, precum și cu privire la orice modificare a informațiilor deja furnizate.
Noile prevederi ale Codului fiscal impun, astfel, modificarea și completarea Formularului 390 VIES.
Proiectul de ordin pentru aprobarea modelului și conținutului formularului (390 VIES) Declarație recapitulativă privind livrările/achizițiile/prestările intracomunitare și documentele care îl însoțesc pot fi consultate pe site-ul ANAF, secțiunea Transparență decizională.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Ample programe științifice și culturale dedicate marilor personalități ale istoriei naționale
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile