Proiect MTI: Societățile aflate într-o procedură de concordat preventiv deschisă înainte de 17 iulie 2022 vor putea obține o nouă prelungire a concordatului cu 24 luni
Numărul 2-3, 18-31 ian. 2023 » Curier legislativ
Ministerul Transporturilor și Infrastructurii (MTI) alansat în dezbatere publică un proiect de lege privind unele măsuri cu privire la procedurile de concordat preventiv aflate în desfășurare înainte de data de 17 iulie 2022, care vizează acordarea dreptului societăților aflate într-o procedură de concordat preventiv deschisă înainte de 17 iulie 2022 de a obține o nouă prelungire a concordatului cu încă 24 luni, pentru a beneficia de același termen aplicabil concordatului aplicabil și societăților ce accesează procedura ulterior acestei date.
Astfel, potrivit noului proiect de Lege, operatorii economici aflați într-o procedură de concordat preventiv, deschisă înainte de 17 iulie 2022, au dreptul de a solicita prelungirea termenului pentru satisfacerea creanțelor stabilite prin concordat cu încă 24 luni. Aceste prevederi se aplică operatorilor economici care au mai beneficiat de prelungiri ale concordatului preventiv. Durată totală maximă a derulării concordatului, incluzând prelungirile, va fi de 60 luni calculate de la data omologării.
Cererea de prelungire a termenului pentru satisfacerea creanțelor stabilite prin concordat poate fi formulată oricând de către administratorul concordatar, până la dispunerea închiderii procedurii, în conformitate cu prevederile Legii nr. 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolvenței și de insolvență. Cererea va fi însoțită de hotărârea adunării creditorilor concordatari de aprobare a prelungirii.
Creditorii concordatari care au votat împotriva prelungirii concordatului preventiv cu încă 24 de luni își pot recupera creanța prin orice alte modalități prevăzute de lege.
Începând cu data prelungirii, creditorii concordatari care au votat împotriva prelungirii concordatului preventiv, precum și creditorii neconcordatari vor putea formula cereri de deschidere a procedurii insolvenței față de debitor.
Update: Legea nr. 49/2023 privind aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 62/2022 pentru modificarea art. 262 alin. (32) din Legea nr. 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolvenței și de insolvență și a Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 19/2022 privind unele măsuri referitoare la garanțiile de bună execuție constituite în cadrul contractelor de achiziție publică și al contractelor sectoriale a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 183 din 3 martie 2023.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane