Proiectul cultural Contemporanii – dialog autentic între creatorii și consumatorii de artă
Numărul 26-27, 10-23 iulie 2018 » Eveniment
Frecvent, se vernisează câte o expoziție de artă plastică înscrisă în Proiectul cultural Contemporanii. În acest fel, atât în Capitală, cât și în alte localități din țară, publicului larg i se oferă posibilitatea de a cunoaște creatori consacrați, care se află în plină activitate, dar și tineri, conferind, astfel, actualității nemijlocite spațiul necesar pentru sporirea valorii adăugate în unele dintre cele mai fertile domenii de manifestare a spiritului uman.
O amplă expoziție de gen s-a deschis la Institutul Cultural Român (ICR) din București, sub auspicii dintre cele mai favorabile. Este vorba despre a doua ediție a Zilelor Atelierelor Deschise de Sculptură, eveniment așteptat cu mult interes de iubitorii de artă, mai ales în urma succesului primei ediții. Numărul mare de vizitatori, atât la vernisaj, cât și în weekendurile de la începutul lui iulie, confirmă interesul față de expozițiile de grup care permit să se contureze o imagine cuprinzătoare a celor mai recente creații din diferite domenii ale artelor vizuale. Faptul că expun nu mai puțin de 27 de sculptori – din toate generațiile și promotori ai celor mai diverse stiluri – dă măsura unui demers creator remarcabil.
Denumirea de Ateliere Deschise de Sculptură este valabilă la propriu. Alături de operele finite, se prezintă elemente tipice care definesc atelierele de sculptură, modalitățile prin care ideile se transpun în schițe, iar acestea se materializează în sculpturi destinate spațiului public, precum și colecționarilor. Se expun, de asemenea, materiale utilizate de sculptori și uneltele lor de lucru, ceea ce relevă și specificitatea acestei ramuri a artelor vizuale. Este vorba despre un meșteșug care implică, alături de fantezie, rafinament și un efort fizic deosebit, chiar și atunci când este vorba despre genul numit sculptură mică. Vizitatorii au, astfel, un argument în plus să prețuiască operele valoroase ale sculptorilor.
Deci, 27 de sculptori contemporani ne oferă prilejul nu numai de a le cunoaște direct creațiile, ci și de a confirma și reconfirma existența și forța de expresie a unui număr mare de talente autentice, sursă inepuizabilă de satisfacție pentru noi toți cei care iubim arta și prețuim, în cel mai înalt grad, contribuțiile românești la îmbogățirea patrimoniului cultural universal. Și aceasta, pentru că majoritatea expozanților au avut participări semnificative la manifestări de profil organizate în zeci de țări. Astfel de participări sunt facilitate în primul rând de ICR, atât la nivel central, cât și în filialele din străinătate, în special din capitalele unor state care se bucură de un turism foarte dezvoltat. Referindu-ne la artele vizuale, se cere remarcată și buna colaborare dintre ICR și Uniunea Artiștilor Plastici din România.
Un alt aspect important vizează existența și caracterul funcțional al proiectelor culturale de natura celui intitulat Contemporanii. Pe lângă faptul că asigură o finanțare certă, publică și privată, se instituie o strict necesară continuitate prin organizarea de manifestări care tind să devină tradiționale. Cum s-a văzut, publicul este avizat și așteaptă evenimente precum Zilele Atelierelor Deschise de Sculptură pentru a le include în programul de timp liber. Totodată, edițiile din acest an ale manifestărilor desfășurate sub genericul Contemporanii întregesc semnificativ retrospectivele consacrate Centenarului Marii Uniri, relevând, deopotrivă, continuitățile și spiritul inovator propriii vremurilor pe care le trăim.
(Copyright foto: injenera / 123RF Stock Photo)
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național