Proiectul de lege care stimulează investițiile românilor la bursă a fost aprobat de Camera Deputaților
Numărul 15-16, 20 apr. - 3 mai 2022 » Piața de capital
Proiectul de lege care crește atractivitatea pieței de capital prin simplificarea birocrației și regimului fiscal pentru investitorii individuali la bursă a fost aprobat miercuri, 20 aprilie, de Camera Deputaților, în calitate de for decizional. Potrivit unui comunicat al inițiatorilor actului normativ, documentul, care modifică și completează Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, vizează reducerea impozitului pe câștig din tranzacții de la 10% la 1%, pentru titluri deținute mai mult de un an, respectiv 3% pentru titluri deținute mai puțin de un an, implementarea unui sistem de reținere la sursă și eliminarea obligativității de declarare/compensare a pierderilor, așa cum este în prezent. „Stimularea cererii prin reducerea poverii fiscale și a birocrației pentru investitorii pe piața de capital este (…) un mare pas înainte spre o economie românească competitivă și puternică. Totodată, inițiativa noastră este perfect complementară măsurilor de stimulare a ofertei pe bursă, asumate de România prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR): finalizarea listării unui pachet de până 15% din acțiunile Hidroelectrica, până în al doilea trimestru din 2023, în cadrul măsurii de îmbunătățire a guvernanței corporative a întreprinderilor de stat din sectorul energetic, respectiv o schemă de minimis pentru susținerea listării IMM-urilor românești”, a declarant Sebastian Burduja, inițiatorul proiectului legislative și consilier onorific al premierului.
Potrivit acestuia, după intrarea în vigoare a actului normativ, „românii vor putea investi mai ușor pe bursă și vor câștiga mai mult decât dacă și-ar ține în continuare banii la saltea sau în conturi bancare. Pe de altă parte, companiile românești vor avea acces la finanțări mai ieftine, ceea ce va însemna noi locuri de muncă, mai bine plătite, și condiții de trai mai bune pentru toți românii”.
Piața de capital din România a demonstrat, mai ales în ultimii ani, un potențial important de finanțare a economiei. În 2021, companiile private s-au finanțat cu peste 230 milioane euro prin vânzări de acțiuni și cu peste 940 milioane euro prin emisiuni de obligațiuni. Statul român a atras în 2021 peste 875 de milioane de euro de la populație, prin titluri de stat listate la bursă.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane