Proiectul de lege privind modificarea OG nr. 65/1994, în dezbatere publică
Numărul 32, 8-14 noiembrie 2016 » Agenda CECCAR
Corpul Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România (CECCAR) salută punerea în dezbatere publică, pe site-ul Ministerului Finanțelor Publice (MFP), a proiectului de Lege privind auditul statutar al situațiilor financiare anuale și al situațiilor financiare anuale consolidate și de modificare a unor acte normative.
Unele prevederi ale acestui proiect de act normativ au rezultat din discuțiile pe care conducerea centrală a CECCAR le-a avut cu reprezentanți ai MFP.
Prin proiectul de lege se revine la normalitate în ceea ce privește exercitarea deplină de către CECCAR a prerogativelor cu care este învestit, fiind inclusă în textul respectiv prevederea potrivit căreia CECCAR iese de sub supravegherea Consiliului pentru Supravegherea în Interes public a Profesiei Contabile (CSIPPC) (ceea ce se reflectă în modificarea OG nr. 65/1994), însă propunerile Corpului de modificare și completare a actelor normative care reglementează activitatea profesioniștilor contabili vor fi înaintate Ministerului Finanțelor Publice, în vederea analizei și promovării, potrivit art. 44 al documentului citat.
Deși apărut cu întârziere (termenul stabilit fiind luna iunie 2016), prin proiectul de act normativ au fost transpuse prevederile Directivei 2014/56/UE a Parlamentului European și a Consiliului din data de 16 aprilie 2014 de modificare a Directivei 2006/43/CE a Parlamentului European și a Consiliului din data de 17 mai 2006 privind auditul legal al conturilor anuale și al conturilor consolidate, de modificare a Directivelor Consiliului 78/660/CEE și 83/349/CEE și de abrogare a Directivei 84/253/CEE a Consiliului, cu modificările și completările ulterioare. Toate noile prevederi vin în întâmpinarea dezideratelor profesioniștilor contabili și, totodată, conțin reglementări care slujesc interesul public al mediului economic din țara noastră.
Printre principalele modificări și completări menționăm lărgirea ariei de servicii pe care experții contabili le pot presta, potrivit art. 6 din proiectul de act normativ, literele e), i), j) și k). Astfel, în completarea formei actuale a OG nr. 65/1994, articolul amintit menționează că „expertul contabil poate executa, ca profesionist individual sau ca societate, pentru persoanele fizice și juridice (…), inclusiv activități de evidență electronică a personalului, de salarizare” (art. 6 litera e)). La litera i) a art. 6 se menționează că expertul contabil „asigură managementul financiar-contabil și al performanței economice”. O altă completare cuprinsă în textul proiectului de lege (art. 6 litera j)) este că expertul contabil „asigură controlul intern de gestiune și managementul riscurilor ale persoanelor juridice”. De asemenea, textul prevede că expertul contabil poate „acorda consultanță în gestiune financiară și în contabilitate, prestează servicii specifice contabilității manageriale și raportării integrate” (art. 6 litera k)).
Pentru respectarea principiilor de transparență asumate de guvernanța CECCAR, conștientizând valoarea adăugată a parteneriatelor cu toate părțile interesate, vă solicităm transmiterea unor eventuale modificări/completări ale OG nr. 65/1994 privind organizarea activității de expertiză contabilă și a contabililor autorizați, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 13 din 8 ianuarie 2008, cu modificările și completările ulterioare, cuprinsă în textul mai sus amintitei legi, pe adresa de e-mail soc@ceccaro.ro, în vederea îmbunătățirii legislației în domeniu. Proiectul de act normativ a fost publicat pe site-ul ministerului la 31 octombrie a.c. și se află în dezbatere publică timp de zece zile.
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național