Proiectul de OUG privind noile măsuri de sprijin pentru plata facturilor la energie și gaze a fost pus în dezbatere publică
Telex » Știri 21 ianuarie 2022
Ministerul Energiei a anunțat lansarea în dezbatere publică proiectul de OUG pentru modificarea și completarea OUG nr. 118/2021 privind stabilirea unei scheme de compensare pentru consumul de energie electrică și gaze naturale pentru sezonul rece 2021/2022, precum și pentru completarea OG nr. 27/1996 privind acordarea de facilități persoanelor care domiciliază sau lucrează în unele localități din Munții Apuseni și în Rezervația Biosferei „Delta Dunării”. Proiectul prevede, între altele, pentru clienții casnici, acordarea unei compensații unitare în valoare de cel mult 0,291 lei/kWh, în cazul energiei electrice, și în valoare de cel mult 40% din valoarea componentei prețului gazelor naturale din contractul de furnizare al clientului beneficiar, în cazul gazelor naturale. De asemenea, sunt stabilite noile tranșe de consum: 2.500 kWh la energie electrică, alocat în tranșe egale, și echivalentul în kWh a 1.500 m3 de gaze naturale la un factor de conversie de 10,6 kWh per m3, alocat în tranșe egale.
În perioada aplicării actului normativ, prețurile la energie electrică și gaze naturale se plafonează, pentru clienții finali, astfel: ▪ prețul final facturat al energiei electrice se plafonează la cel mult 0,8 lei/kWh; ▪ prețul final facturat al gazelor naturale se plafonează la cel mult 0,31 lei/kWh.
De asemenea, proiectul prevede că, în perioada 1 februarie – 31 martie 2022 prețurile pentru energie electrică și gaze naturale se plafonează pentru clienții non-casnici, excepție fiind clienții non-casnici care au beneficiat de prevederile OUG nr. 81/2019 pentru modificarea și completarea OUG nr. 115/2011 privind stabilirea cadrului instituțional și autorizarea Guvernului, prin Ministerul Finanțelor Publice, de a scoate la licitație certificatele de emisii de gaze cu efect de seră atribuite României la nivelul Uniunii Europene, precum și pentru instituirea unei scheme de ajutor de stat privind sprijinirea întreprinderilor din sectoarele și subsectoarele expuse unui risc important de relocare ca urmare a transferului costului emisiilor de gaze cu efect de seră în prețul energiei electrice, cu modificarile si completarile ulterioare, după cum urmează: ▪ prețul final facturat al energiei electrice se plafonează la cel mult 1 leu/kWh; ▪ prețul final facturat al gazelor naturale se plafonează la cel mult 0,37 lei/kWh.
Plafoanele menționate reprezintă prețul final facturat pentru clientul final, având incluse: ▪ pentru energie electrică - componenta de preț al energiei electrice, acciza, tarifele reglementate de transport și distribuție, serviciile de sistem, certificatele verzi, contribuția de cogenerare de înaltă eficiență energetică, costurile de furnizare și TVA; ▪ pentru gaze naturale - componenta de preț al gazelor naturale, costul de transport, tariful de înmagazinare, acciza, tariful de distribuție, costurile de furnizare și TVA. Componenta de preț al energiei electrice și componenta de preț al gazelor naturale nu includ TVA.
Proiectul de OUG poate fi consultat pe site-ul Ministerului Energiei, aici.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistic pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice