Proiectul de OUG privind programul IMM LEASING de echipamente și utilaje, publicat pe site-ul MFP
Telex » Știri 3 iulie 2020
Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a publicat pe site-ul instituţiei, pentru consultare, un Proiect de Ordonanță de urgență privind programul IMM LEASING de echipamente și utilaje. Acesta este un program multianual de încurajare şi de stimulare a dezvoltării IMM-urilor.
Potrivit Notei de fundamentare a actului normativ, în contextul în care sectorul întreprinderilor mici şi mijlocii (IMM) reprezintă o prioritate a programului economic şi ţinându-se cont de faptul că circa 99,7% dintre companiile din România sunt IMM-uri care contribuie cu aproximativ 60% la Produsul Intern Brut și angajează 66% din forța de muncă, se impune ca acest sector să beneficieze din partea statului de politici publice care să vizeze, printre altele, creșterea accesului la finanțare, prin luarea unor măsuri care să răspundă nevoilor de finanțare şi garantare specifice acestui sector.
„Conform Cartei Albe a IMM-urilor din România, ediția 2019, printre principalele oportunități de dezvoltare a acestui sector, remarcăm: folosirea de noi tehnologii are o pondere de cca 50%, cca 57,82% pentru asimilarea de noi produse, iar un procent de cca 35,31% îl reprezintă penetrarea pe noi piețe interne si internaționale. Totodată, conform aceleiași surse, principale modalități de finanțare a activităților economice ale acestui sector sunt: autofinanțarea de cca 69,54%, credite bancare de cca 25,88%, credite furnizor de cca 24,93%, iar finanțările de tip leasing dețin o pondere de 13,34%”, menţionează iniţiatorii.
Astfel, se creează premisele de susținere și dezvoltare a sectorului IMM prin accesarea facilităților de tip leasing financiar destinate achiziționării de echipamente IT și tehnologia informației, precum și de utilaje și echipamente tehnologice.
Pentru atingerea obiectivului de susținere a accesului IMM-urilor la finanțare, MFP a propus acest proiect, care are ca obiectiv acordarea de facilităţi de garantare de către stat sub forma punerii la dispoziția instituțiilor financiare nebancare înscrise în Registrul Special la BNR a unor plafoane anuale de garantare pentru finanțările de tip leasing financiar acordate beneficiarilor eligibili pentru achiziționarea de active noi sau second-hand. Ministerul Finanţelor Publice va garanta, prin FNGCIMM, în numele și contul statului, astfel: ▪ maximum 80% din valoarea finanţării, exclusiv dobânzile, comisioanele şi alte cheltuieli aferente finantării garantate, pentru achizitia de echipamente IT si tehnologia informaţiei în cadrul unei operațiuni de leasing financiar; ▪ maximum 60% din valoarea finanţării, exclusiv dobânzile, comisioanele şi alte cheltuieli aferente finanţării garantate, pentru achiziţia de utilaje şi echipamente tehnologice în cadrul unei operațiuni de leasing financiar.
Valoarea maximă cumulată a finanţărilor garantate de stat care pot fi acordate unui beneficiar în cadrul acestei facilităţi este de 5 milioane lei.
Durata maximă a perioadei de leasing este de 72 de luni, cu posibilitatea acordării de perioade de grație cu durata cuprinsă între 3 și 12 luni.
Avansul achitat de utilizator este de maximum 20% din valoarea de achiziție a bunului finanțat, exclusiv TVA.
Valoarea reziduală este cuprinsă între 1% și maximum 20% din valoarea de achiziție a bunului finanțat, exclusiv TVA, și poate fi achitată la încheierea perioadei de leasing sau poate fi inclusă în rate, pe parcursul derulării contractului.
Potrivit iniţiatorilor, programul va contribui la: ▪ crearea unui cadru favorabil pentru valorificarea posibilităților actuale de dezvoltare economică a României și de stimulare a mediului de afaceri, prin dezvoltarea întreprinderilor mici și mijlocii și prin îmbunătățirea accesului acestora la finanțare prin utilizarea facilităților de tip leasing financiar; ▪ menținerea activității și creșterea competitivității IMM-urilor, dar și menținerea și crearea de locuri de muncă, prin suplinirea nevoilor acestora de lichiditate în vederea desfășurării activității; ▪ continuarea finanțării activității și plății obligațiilor datorate de IMM-uri către bugetul general consolidat.
De asemenea, implementarea Programului IMM LEASING de echipamente şi utilaje va contribui la diminuarea reticenței finanțatorilor de a credita sectorul IMM şi în mod special start-up-urile, avându-se în vedere riscurile ridicate asociate activităţii de finanţare a acestui sector derivate din ratele ridicate de eşec, capitalizarea redusă şi vulnerabilitatea la riscurile pieţei.
„În condițiile în care un astfel de program de garantare nu ar fi implementat, având în vedere costurile de garantare practicate în condițiile pieței și lipsa deductibilității integrale a provizioanelor, avantaj specific garanțiilor de stat, societăţile de leasing financiar nu ar fi încurajate să susțină sectorul IMM prin accesarea acestui tip de finanțare.Având în vedere contextul nefavorabil economic determinat de pandemia COVID 19, pentru atingerea obiectivului de susţinere a accesului IMM-urilor la finanţare, precum și pentru a stimula competiţia în sectorul financiar nebancar, cu efecte benefice pentru IMM-uri, în sensul reducerii costurilor de finanţare, se impune reglementarea în regim de urgenţă a unor măsuri al căror obiectiv constă în facilitarea intervenţiei statului prin acordarea de sprijin IMM-urilor pentru achiziţia de echipamente IT şi tehnologia informaţiei, precum și pentru achiziţia de utilaje şi echipamente tehnologice în cadrul unei operațiuni de leasing financiar.
Proiectul de OUG privind programul IMM LEASING de echipamente și utilaje, precum şi Nota de fundamentare pot fi consultate pe site-ul MFP, la rubrica Transparenţă decizională.
Ample programe științifice și culturale dedicate marilor personalități ale istoriei naționale
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile