Proiectul Ghidului de plată – Sesiunea Noiembrie-Decembrie 2022 aferent schemei de ajutor de stat privind acordarea de granturi pentru investiții destinate industriei prelucrătoare, în consultare publică
Telex » Știri 10 ianuarie 2024
Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului (MEAT) a publicat în transparență decizională proiectul de Ordin privind aprobarea Ghidului de plată – Sesiunea Noiembrie-Decembrie 2022 adresat beneficiarilor de ajutor de stat în baza HG nr. 959/2022 pentru instituirea unei scheme de ajutor de stat privind acordarea de granturi pentru investiții destinate industriei prelucrătoare. În vederea plății ajutorului de stat, beneficiarul trebuie să parcurgă următoarele etape: a) să demareze investiția în termen de maximum 6 luni de la data intrării în vigoare a Acordului de finanțare, cu respectarea calendarului asumat în documentația anexată Cererii de acord pentru finanțare și în anexa la Acordul de finanțare; b) să facă dovada cofinanțării potrivit Acordului de finanțare; c) să efectueze cheltuielile eligibile aferente investiției inițiale, conform Acordului de finanțare, având în vedere calendarul realizării investiției; d) să transmită la MEAT în termen de maximum 6 luni de la data demarării investiției prima Cerere de plată și Formularul de decont, însoțite de documente justificative menționate în prezentul Ghid de plată.
În cadrul Cererii de plată se prezintă doar documentele emise pentru cheltuielile eligibile aferente perioadei de realizare a investiției, așa cum a fost prevăzută în cadrul Acordului de finanțare.
Toate cheltuielile eligibile realizate și prezentate spre rambursare trebuie să fie în legătură cu obiectul investiției; în caz contrar, acestea nu sunt eligibile. Plata ajutorului de stat se realizează în conformitate cu cheltuielile eligibile stabilite pentru fiecare categorie de cost, conform Acordului de finanțare. Sumele rămase neutilizate în cadrul unei categorii de cost nu se pot transfera în cadrul unei alte categorii de cost.
Până la data de 1 iulie a anului următor finalizării investiției, respectiv realizării ultimei plăți a ajutorului de stat aprobat, după caz, începând cu anul 2024, întreprinderea prezintă MEAT un raport auditat de către auditori autorizați (financiar, tehnic și energetic) care vor certifica faptul că în urma implementării investiției, întreprinderea realizează activitatea care a fost finanțată prin proiect, conform art. 32, alin. (1) din H.G. nr. 959/2022.
Cererea de plată pentru ultima tranșă a ajutorului de stat trebuie să fie transmisă la MEAT însoțită de raportul de audit menționat; în caz contrar, aceasta se restituie beneficiarului.
Plata ajutorului de stat se efectuează către beneficiari în perioada 2024-2027, în baza Acordurilor de finanțare emise.
Anual, beneficiarul poate solicita maximum patru cereri de plată. O nouă cerere de plată poate fi solicitată doar dacă cererea anterioară a fost validată. Cererea de plată finală se transmite până la data de 31 august 2027. Cererile de plată transmise ulterior termenului de 31 august 2027 se restituie beneficiarului.
În vederea efectuării plății ajutorului de stat, beneficiarul transmite la MEAT o cerere de plată, însoțită de documentele justificative, în format letric, prin poștă sau servicii de curierat la Registratura generală a MEAT. Cererea de plată și documentele justificative anexate acesteia formează Dosarul Cererii de plată. Toate documentele emise de beneficiar, aferente Dosarului Cererii de plată, trebuie să fie datate și semnate de reprezentantul legal/împuternicit. Conformitatea documentelor prezentate în copie este asumată de reprezentantul legal/împuternicit al beneficiarului prin declarația pe proprie răspundere din cadrul cererii de plată.
Beneficiarul ajutorului de stat trebuie să păstreze timp de 10 ani de la data semnării acordului de finanțare toate documentele referitoare la ajutorul de stat primit în cadrul schemei.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane