Proiectul privind limitarea tarifelor la RCA a ajuns la Consiliul Concurenței
Telex » Știri 17 martie 2022
Proiectul privind limitarea tarifelor la RCA este la avizat Consiliul Concurenței, a anunțat ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, citat de Agerpres. „Acest proiect (privind limitarea tarifelor la RCA - n.r.) nu a ajuns la CES, a ajuns la o comisie a CES-ului. Acesta este la avizat la Consiliul Concurenței, sunt discuții referitor la situația pieței RCA și sunt discuții normale pentru că piața RCA trebuie astfel creată încât cetățenii sau consumatorii sau beneficiarii de RCA (…) să nu sufere pentru faptul că o piață a avut volatilitate la un anumit moment dat. Acesta este grija Guvernului”, a spus Adrian Câciu, la briefingul de la finalul ședinței de Guvern.
Întrebat dacă prețurile vor fi plafonate, el a spus că proiectul este în dezbatere publică și se va lua o decizie după ce vine avizul Consiliului Concurenței.
Reamintim că Ministerul Finanțelor a lansat, în februarie, în dezbatere, pe site-ul propriu, proiectul de Hotărâre care vizează limitarea temporară, pentru șase luni, a tarifelor de primă practicate de către asigurătorii RCA. „Ca urmare a ieșirii recente din piața asigurărilor RCA a asigurătorului cu cea mai mare cotă de piață, asigurător în portofoliul căruia se afla cea mai mare parte a asiguraților, a fost generată o evoluție ascendentă accelerată a tarifelor de primă practicate de către asigurătorii RCA care a condus la încadrarea unui număr ridicat de asigurați RCA în categoria asiguratului cu risc ridicat. Prima medie anualizată (prime brute subscrise/unități anuale de expunere), la nivelul pieței, fără a include Societatea de Asigurare - Reasigurare City Insurance SA, a înregistrat o creștere în anul 2021. Dacă în primul semestru din 2021 prima medie anualizată a fost de 578 de lei, în trimestrul 3, după retragerea autorizației Societății de Asigurare - Reasigurare City Insurance SA, a fost de 725 de lei, și a ajuns în trimestrul 4 să fie 1.050 de lei (...). Având în vedere cele prezentate, o soluție pentru remedierea stării de fapt o poate constitui limitarea temporară, pentru 6 luni, a tarifelor de primă practicate de către asigurătorii RCA", se menționează în Nota de fundamentare a proiectului.
Pentru persoanele fizice, limitarea tarifului maximal este justificată prin plafonarea la nivelul tarifului de referință publicat de către ASF, iar pentru persoanele juridice limitarea la tariful utilizat la încheierea contractelor RCA prin intermediul mecanismului asiguratului cu risc ridicat, adică tariful de referință publicat de către ASF înmulțit cu factorul N.
„Totodată, în această situație asigurații nu vor mai fi nevoiți să apeleze la acest mecanism și își vor putea alege asigurătorul RCA fără întârziere”, se subliniază în Nota de fundamentare.
Tarifele de primă maxime sunt stabilite pentru clasa de bonus/malus B0. În funcție de istoricul de daună al asiguratului, societățile de asigurare RCA vor aplica clasa de bonus/malus în care se încadrează acesta, conform prevederilor legale. În prezent, 98,5% dintre asigurați se află în clase de bonus și 1,5% în clase de malus.
Astfel, conform anexei proiectului, tarifele de primă maxime vor fi cuprinse, pentru persoane fizice, pentru autoturisme, autoturisme de teren, autovehicule mixte cu masa maximă autorizată mai mică de 3,5 tone și maximum 9 locuri, între 762 lei și 1.286 lei pentru capacitate cilindrică mai mică sau egală cu 1.200 cmc, 780 și 1.335 lei pentru o capacitate de 1.201-1.400 cmc, 913 - 1.553 lei pentru 1401-1600 cmc, 1.039 - 1.710 lei pentru 1.601 - 1.800 cmc, 1.119 și 1.853 lei pentru o capacitate de 1.801-2.000 cmc, 1.569 - 2.545 lei pentru 2.001-2.500 cmc și între 2.261 - 3.551 lei pentru o capacitate mai mare de 2.500 cmc.
În cazul motocicletelor, motoscuterelor, ATV, tarifele vor fi de 113 lei pentru o capacitate mai mică de 50 cmc și 479 lei pentru capacitate de peste 50 cmc
Pentru persoane juridice, prima brută variază, pentru autoturisme, autoturisme de teren, autovehicule mixte cu masa maximă autorizată mai mică de 3,5 tone și maximum 9 locuri, în funcție de capacitatea cilindrică, între 1.412 lei și 2.017 lei.
În ceea ce privește transportul de marfă, primele brute sunt cuprinse, în funcție de tonaj, între 2.169 lei și 10.253 lei.
Proiectul de HG prevede că depășirea nivelului maxim al tarifului de primă prevăzut de către societățile de asigurare RCA constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 1.000 lei la 50.000 lei. În afara sancțiunii contravenționale, în funcție de gravitatea faptei, Consiliul ASF poate aplica și sancțiunile contravenționale complementare.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistic pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice