Proiectul românesc Smart Lab INACO desemnat „Proiectul Educațional Inovator al anului 2021”
Numărul 10, 16-22 mar. 2022 » Conectarea la era digitală
Acesta va fi premiat la Avanti's Awards Londra, în cadrul celui mai mare eveniment global dedicat tehnologiilor educaționale
Proiectul românesc Smart Lab INACO a fost desemnat „Proiectul Educațional Inovator al anului 2021” și va fi premiat la Avanti's Awards Londra, a anunțat Asociația INACO – Inițiativa pentru Competitivitate. Potrivit unui comunicat citat de Agerpres, la mai puțin de trei ani de la inaugurarea primului laborator inteligent dintr-o școală publică din România, INACO primește prima recunoaștere internațională a acestui proiect esențial pentru creșterea calității educației. Proiectul românesc Smart Lab INACO a fost desemnat câștigătorul secțiunii „Proiectul Educațional Inovator al anului 2021” și va fi premiat la Avanti's Awards Londra, în cadrul celui mai mare eveniment global dedicat tehnologiilor educaționale – BETT, la 24 martie a.c.
Cel mai avansat proiect din România de digitalizare 4.0 a educației din școli și licee a ajuns la 15 Smart Lab-uri în toată țara. Ideea de la care s-a pornit în acest demers de responsabilitate socială este nevoia de alfabetizare digitală și învățare exponențială care pot fi deprinse și exersate în aceste Smart Lab-uri. Pe termen lung, scopul proiectului, unic în Uniunea Europeană, este ca fiecare dintre cele 6.200 de școli ale României să aibă câte un Smart Lab care să ofere acces gratuit tuturor elevilor din țara noastră la educație digitală inteligentă. Un pas important în acest demers va fi făcut cu ajutorul Planului Național de Redresare și Reziliență, prin care se vor construi peste 1.100 Smart Lab-uri în școli, până la finalul anului 2025.
Elevii și profesorii școlilor și liceelor care beneficiază de Smart Lab pot să-și dezvolte abilitățile sociale și digitale, să-și antreneze gândirea critică, analitică, creativă, computațională. În Smart Lab, elevii învață folosindu-se de roboți educaționali multifuncționali, de ochelari de realitate virtuală, de creioane 3D, de scanere 3D, de imprimante 3D, instrumente de arte puse la dispoziție în colțul dedicat manualității, peretele verde de agricultură hidroponică pe verticală automatizată.
„Originalitatea proiectului constă în integrarea tehnologiilor 4.0 și crearea de conținut digital inteligent, care transformă învățarea într-o activitate agreabilă, pragmatică, prietenoasă, cu rezultate pe termen lung. Datorită celui mai performant sistem de audio-video-streaming, elevii pot să colaboreze cu alte școli dotate cu Smart Lab din țară și străinătate, iar profesorii pot colabora cu alte cadre didactice, pentru a le sprijini în perfecționarea activității de predare moderne”, se spune în comunicatul INACO.
Proiectul SmartLab a fost gândit și implementat de Asociația INACO - Inițiativa pentru Competitivitate cu sprijinul a șase companii private donatoare.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial