Promovarea profesiei contabile: de la teorie la practică
Numărul 48, 6-12 dec. 2023 » Direct de la sursă
În perioada 28-30 noiembrie 2023, reprezentantul CECCAR, conf. univ. dr. Adriana Florina Popa, a participat la întâlnirea membrilor International Panel of Accountacy Education, din cadrul IFAC, eveniment desfășurat la New York.
Impactul cerințelor privind raportarea de sustenabilitate asupra standardelor internaționale de educație (IES), precum și necesitatea revizuirii acestora pentru a fi adaptate provocărilor din domeniul financiar-contabil au fost printre subiectele abordate în cadrul întâlnirii.
Un punct de interes a fost proiectul privind raportarea de sustenabilitate. În acest context s-au analizat acțiunile desfășurate de membrii Sustainability Working Group, in care este implicată și Adriana Popa. Discuțiile au subliniat importanța înțelegerii de către profesioniștii contabili a competențelor și valorilor profesionale pentru a răspunde cerințelor privind raportarea de sustenabilitate și oferirea de servicii de asigurare conexe.
Participanții din panel au propus reviziuiri ale standardelor intenaționale de educație, având în vedere necesitate adaptării continue a profesioniștilor contabili la schimbările și provocările din domeniu.
Atragerea de noi talente în profesie a fost, de asemenea, un alt subiect-cheie abordat în cadrul panelului. Astfel, s-au propus noi direcții de acțiune pentru a atrage tinerii către domeniul financiar-contabil. Discuțiile participanților au evidențiat, totodată, impactul inteligenței artificiale în domeniul financiar-contabil și cum pot să utilizeze AI ca pe un instrument de eficientizare a activității.
Compentențele necesare profesioniștilor contabili sunt într-o dinamică accelerată, ceea ce impune actualizarea Standardelor Internaționale de Educație, pentru a asigura alinierea acestora la bunele practici globale și cerințele pieței muncii.
La finalul lucrărilor panelului, au fost aprobate prioritățile strategice pentru anul 2024: continuarea proiectului privind raportarea de sustenabilitate, revizuiri ale standardelor internaționale de educație, atragerea de noi talente în profesie, impactul inteligenței artificiale asupra domeniului financiar-contabil și modalități de susținere a strategiei IFAC.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistic pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice