Propunere de modificare a Procedurii de înregistrare fiscală din oficiu a unui subiect de drept fiscal care nu și-a îndeplinit această obligație
Numărul 46, 8-14 dec. 2021 » Curier legislativ
Se are în vedere procedura de înregistrare fiscală, din oficiu sau la cererea altei autorități care administrează creanțe fiscale, a unui subiect de drept fiscal care nu și-a îndeplinit obligația de înregistrare fiscală
Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a postat pe site-ul instituției, pentru consultare, un proiect de ordin pentru modificarea OPANAF nr. 2.921/2016 pentru aprobarea Procedurii de înregistrare fiscală, din oficiu sau la cererea altei autorități care administrează creanțe fiscale, a unui subiect de drept fiscal care nu și-a îndeplinit obligația de înregistrare fiscală, potrivit legii. Inițiatorii menționează, în Referatul de aprobare a actului normativ, că, potrivit prevederilor art. 82 alin. (7) din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările și completările ulterioare, în scopul administrării creanțelor fiscale, organul fiscal central poate să înregistreze, din oficiu sau la cererea altei autorități care administrează creanțe fiscale, un subiect de drept fiscal care nu și-a îndeplinit obligația de înregistrare fiscală, potrivit legii. Procedura de înregistrare din oficiu sau la cererea altei autorități care administrează creanțe fiscale se aprobă prin ordin al președintelui ANAF. Pentru aplicarea prevederii legale menționate, prin OPANAF nr. 2.921/2016 a fost aprobată procedura de înregistrare fiscală, din oficiu sau la cererea altei autorități care administrează creanțe fiscale, a unui subiect de drept fiscal care nu și-a îndeplinit obligația de înregistrare fiscală, potrivit legii.
În prezent, fluxul procedural privind înregistrarea fiscală, din oficiu, aprobat prin OPANAF nr. 2.921/2016 se aplică de către compartimentele cu atribuții în domeniul înregistrării fiscale din cadrul organelor fiscale competente pe baza constatărilor proprii sau pe baza informațiilor comunicate de către unele compartimente cu atribuții de administrare fiscală, de organele de inspecție fiscală sau de alte autorități care administrează creanțe fiscale. Inițiatorii precizează că Titlul VI – Control fiscal din Codul de procedură fiscală stabilește competența privind efectuarea activității de control de către organele de inspecție fiscală și de funcționarii publici din cadrul Direcției Generale Antifraudă Fiscală. „Ca urmare – precizează inițiatorii proiectului – Direcția Generală Antifraudă Fiscală și structurile subordonate acesteia, în cadrul acțiunilor întreprinse, potrivit competențelor, pot constata situații în care un subiect de drept fiscal nu și-a îndeplinit obligația de înregistrare fiscală, potrivit legii”.
În acest context, prin noul proiect de ordin se propune includerea în conținutul procedurii de înregistrare fiscală, din oficiu sau la cererea altei autorități care administrează creanțe fiscale, a unui subiect de drept fiscal care nu și-a îndeplinit obligația de înregistrare fiscală, potrivit legii, și a Direcției Generale Antifraudă Fiscală, ca structură care poate solicita motivat înregistrarea fiscală din oficiu.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial