Propuneri de facilități pentru accesarea fondurilor structurale și de investiții europene
Numărul 27, 4-10 octombrie 2016 » Fonduri europene
În conformitate cu inițiativa Bugetul UE axat pe rezultate și cu eforturile pentru o mai bună legiferare, Comisia Europeană (CE) a trecut în revistă activitatea desfășurată de Grupul la nivel înalt privind simplificarea în favoarea beneficiarilor fondurilor structurale și de investiții europene (fondurile ESI).
„Birocrația poate fi descurajatoare pentru întreprinderile mici și pentru cele nou-înființate, care, uneori, ar putea renunța la oportunitățile oferite de fondurile ESI din cauza procedurilor administrative. Astfel, rămâne nerealizat un potențial prețios de îmbunătățire a competitivității Europei. Din acest motiv, acum un an, Comisia a lansat un Grup la nivel înalt privind simplificarea menit a găsi soluții și a facilita accesul întreprinderilor la fondurile structurale și de investiții europene”, se precizează într-un comunicat al CE.
Până în prezent, Grupul a emis un set de recomandări pentru patru domenii: proceduri online; modalități mai simple de rambursare a cheltuielilor; acces facilitat la finanțare pentru IMM-uri; creșterea nivelului de utilizare a instrumentelor financiare.
La sfârșitul anului 2016, Grupul se va concentra pe rezolvarea problemei suprareglementării, adică a cerințelor administrative suplimentare impuse beneficiarilor de autoritățile naționale sau locale. „Simplitatea și flexibilitatea sunt esențiale pentru asigurarea succesului investițiilor din fondurile ESI în Europa. Trebuie să ajutăm proiectele inovatoare și de calitate să se lanseze, facilitând accesul la fonduri al întreprinderilor mici și al celor nou-înființate. În plus, recomandările Grupului contribuie direct la reflecția noastră asupra viitorului politicii de coeziune după 2020”, a declarat Corina Crețu, comisarul pentru politica regională.
Pe baza recomandărilor Grupului, Comisia a propus, de asemenea, facilitarea combinării cu Fondul european pentru investiții strategice (FEIS), cu ajutorul unui singur set de proceduri per solicitant, în locul unor reguli separate pentru fiecare fond.
Reamintim că Grupul la nivel înalt privind simplificarea în favoarea beneficiarilor fondurilor structurale și de investiții europene (fondurile ESI) a fost instituit de Comisia Europeană în urma deciziei din 10 iulie 2015. Acest grup de 12 experți, care și-a început activitatea în octombrie 2015, consiliază Comisia Europeană în legătură cu reducerea sarcinii administrative pentru solicitanții fondurilor.
Regulamentul privind fondurile ESI pentru 2014-2020 prevede deja o serie de oportunități pentru simplificare și o sarcină administrativă redusă. Acestea includ o serie de norme comune pentru toate fondurile ESI, utilizarea extinsă a opțiunilor simplificate în materie de costuri și trecerea la „e-coeziune”. De asemenea, Grupul monitorizează măsura în care statele membre utilizează aceste oportunități.
Raportul final al Grupului la nivel înalt, a cărui publicare este așteptată în 2018, va fi unul dintre elementele fundamentale ale procesului de reflecție al Comisiei în ceea ce privește viitorul politicii de coeziune.
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial