Protagoniști și performanțe
Numărul 8, 2-8 mar. 2021 » La început a fost cuvântul...
În condițiile extinderii și aprofundării preocupărilor menite să relanseze cât mai repede economia noastră națională, în spațiul public se exprimă tot mai des opinii dintre cele mai diverse pe această temă. Bine ar fi ca toate intervențiile să respecte și regulile aferente de ordin lingvistic și logic. De exemplu, următoarea frază a unui participant la o dezbatere televizată a fost formulată astfel: „Principalii protagoniști ai inițiativei care a generat respectiva premieră merită aprecierea noastră”. În primul rând, nu există „protagoniști” principali sau secundari. Calitatea de „protagonist” presupune obligatoriu un rol... „principal”. În al doilea rând, „inițiativa” înseamnă, tot obligatoriu, apariția a ceva „nou”, așa că nu poate constitui decât o... „premieră”. În al treilea rând, noțiunea de „apreciere” impune și precizarea sensului, a naturii acesteia, respectiv pozitivă, negativă ori o combinație a lor, în doze specifice.
De asemenea, într-un articol apărut în presa săptămânală se afirma că „singurele criterii de evaluare sunt performanța și valoarea unei asemenea inițiative fără precedent”. Când vorbim despre „performanță”, includem organic „valoarea”. Însăși natura „performanței” are un conținut axiologic, adică privește, înainte de toate, „valoarea”. În legătură cu „inițiativa fără precedent” este valabilă remarca de la primul exemplu.
În sfârșit, într-o emisiune radiofonică s-a „auzit” următoarea frază: „Motivul neîntemeiat a fost folosit ca pretext pentru justificarea unor iluzii deșarte”. Păi, dacă avem de-a face cu un „motiv neîntemeiat”, atunci s-a oferit chiar definiția „pretextului”, pleonasmul fiind evident, după cum se cere remarcat că iluziile sunt, totdeauna, „deșarte”. Altfel, n-ar mai fi „iluzii”. Prin urmare, să nu ne „iluzionăm” că exprimările eronate pot să faciliteze o comunicare „performantă”. (T.B.)
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistic pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice