Protocol de colaborare pentru realizarea și implementarea drumurilor radiale
Telex » Știri 8 noiembrie 2021
A fost semnat Protocolul privind colaborarea instituțională dintre Ministerul Transporturilor și Infrastructurii (MTI), Consiliul Județean Ilfov și Primăria Municipiului București (PMB) în vederea realizării și implementării drumurilor radiale, care ajută la creșterea atractivității investiției autostrăzii A0 - Inel București, relatează Agerpres. Costul estimat al proiectului este de 591 milioane euro fără TVA (fonduri europene nerambursabile din cadrul Programul Operațional Transport 2021 – 2027 și cofinanțare de la bugetul de stat), iar anul de operaționalizare a proiectului de drumuri radiale este 2026.
„Părțile semnatare ale protocolului vor colabora în vederea obținerii tuturor avizelor, autorizațiilor și altor documente legale necesare pentru implementarea proiectului, cu respectarea principiilor și prevederilor Legii nr. 52/2003 privind transparența decizională în administrația publică. În procesul de detaliere și stabilire a soluțiilor tehnice pentru realizarea proiectului, părțile vor urmări cu cea mai mare atenție să asigure protecția mediului și evitarea distrugerii spațiilor verzi. În procesul de detaliere și stabilire a soluțiilor tehnice pentru realizarea proiectului, părțile sunt obligate să prevadă spațiu dedicat pentru transportul în comun și pentru piste de biciclete, conform prevederilor tehnice și legale în vigoare”, conform datelor prezentate de MTI.
Obiectivul principal al proiectului este implementarea unor măsuri și proiecte pentru creșterea atractivității investiției Autostrăzii A0 – Inel București pentru Regiunea de Dezvoltare București-Ilfov, prin atragerea transportului de mărfuri și pasageri, prin generarea unui trafic eficient și rentabil.
Alte obiective vizează conexiunea cât mai facilă a Autostrăzii A0 – Inel București cu municipiul București și cu aria metropolitană prin drumuri de legătură la aceasta (noi drumuri radiale), fiind astfel asigurată accesibilitatea prin opțiuni de transport care permit noi destinații și acces către servicii esențiale, și creșterea conectivității la A0 prin drumurile de legătură (drumuri radiale) care determină dezvoltarea economică și creșterea randamentului zonelor logistice, industriale și rezidențiale din Regiunea București-Ilfov.
Un al patrulea obiectiv îl reprezintă realizarea unei conectivități directe, integrate între marile bulevarde radiale ale municipiului București și a DNCB cu Autostrada A0 – Inel București prin drumuri radiale, având ca principală consecință optimizarea și descongestionarea traficul rutier pe străzile și bulevardele din zonele de interferență dintre zona urbană și cea metropolitană.
Conceptul de drumuri radiale prevede: 10 drumuri radiale, 31 de noduri rutiere, două noduri rutiere noi pe Autostrada A0 + o extensie de drum național, 96 km lungime de drumuri noi rapide, 23 de localități deservite, 6 sectoare ale Capitalei deservite direct și indirect, 96 km de trotuare și piste de biciclete în lungul tuturor drumurilor radiale, cinci linii de tramvai urban prelungite spre aria metropolitană și 120 puncte de încărcare autovehicule electrice (24 de stații cu câte cinci posturi și trei prize).
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național