Protocol pentru siguranța cibernetică a rețelelor de electricitate
Numărul 14, 17-23 aprilie 2018 » Conectarea la era digitală
E.ON România și Centrul Național de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică (CERT-RO) au încheiat un protocol de colaborare care are ca principal scop schimbul de informații în domeniul securității cibernetice, susținerea campaniilor de conștientizare a riscurilor din domeniul securității cibernetice, precum și facilitarea schimbului de experiență între specialiști. „Luăm foarte în serios riscurile asociate unor incidente sau atacuri cibernetice. Sistemele digitale din rețelele noastre de distribuție a energiei electrice pot fi ținta unor astfel de atacuri cu consecințe potențiale deosebit de serioase asupra securității furnizării, precum și cu pagube însemnate pentru companie. Totodată, suntem conștienți de obligațiile care ne revin în privința protejării sistemelor energetice care oferă servicii esențiale, precum și a datelor colectate și administrate”, a declarat Frank Hajdinjak, CEO al E.ON România.
Potrivit specialiștilor, odată cu creșterea rolului tehnologiilor digitale în infrastructura energetică, cele mai mari riscuri la adresa sistemelor sunt reprezentate de atacurile cibernetice. Studiile de piață arată că, în cea de-a doua jumătate a anului trecut, cel mai mare număr de atacuri cibernetice a avut loc împotriva organizațiilor din domeniul energiei și împotriva integratorilor de sisteme industriale de control.
Prin protocolul încheiat cu E.ON, CERT-RO își extinde rețeaua de parteneri din sectorul energetic, în contextul transpunerii în legislația națională a Directivei privind adoptarea de măsuri pentru un nivel comun ridicat de securitate a rețelelor și a sistemelor informatice în Uniunea Europeană (Directiva NIS). Legea de transpunere va impune măsuri minime de securitate și cerințe de notificare operatorilor de servicii din mai multe sectoare esențiale: energie, transporturi, utilități, sistemul bancar, sănătate, piețe financiare și infrastructuri digitale.
CERT-RO este punct unic de contact la nivel național pentru prevenirea, analiza, identificarea și reacția la incidente de securitate cibernetică din spațiul cibernetic românesc, dar și în relația și comunicarea cu instituții omoloage de pe teritoriul Uniunii Europene.
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial