Provocări și soluții
Numărul 37, 6-12 oct. 2021 » La început a fost cuvântul...
Este cât se poate de firesc ca mass-media să abordeze, pe larg, stările de fapt din economie din perioada actuală și să pună accentul pe soluțiile de ieșire din criză preconizate de cele mai diferite surse. În acest context, ar fi fost mult mai bine ca respectivele abordări să respecte și regulile lingvistice și logice. Bunăoară, într-o emisiune de radio, realizatorul a afirmat, între altele: „Merită să relevăm soluțiile raționale și inteligente”. De acord, dar cu o „mică” observație: este, oare, cu putință, ca „o soluție rațională” să nu fie și „inteligentă”? Sigur, „inteligența” este un concept deosebit de cuprinzător. Între elementele care o definesc se înscrie, neîndoios, „raționalitatea”.
Tot în privința modalităților de rezolvare a situației actuale din economie, într-o publicație săptămânală, editorialul conținea următoarea frază: „Garanția sigură a ieșirii din criză constă în implicarea specialiștilor avizați, fără de care este imposibilă elaborarea soluțiilor”. Citind și recitind respectiva frază ne întrebăm: pot exista „garanții” nesigure, iar specialiștii să fie persoane... „neavizate”?
În aceeași ordine de idei, un participant la o dezbatere televizată a declarat că „numai o abordare corectă și transparentă ne poate ajuta la identificarea de soluții eficiente”. Evident, însăși „transparența” face parte organică dintr-o „abordare corectă”, iar soluțiile adevărate includ, la rândul lor, un grad de „eficiență” relevant. Și pentru că vorbim despre „soluții”, trebuie să recunoaștem că exprimări deficitare asemenea celor semnalate în această rubrică reprezintă piedici tocmai în identificarea „garanțiilor”, „raționalității”, „abordărilor corecte” etc. drept condiții obligatorii ale unei comunicări publice „inteligente”. (T.B.)
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane