Punct de vedere CECCAR referitor la proiectul de ordin al președintelui ANAF privind modificarea OPANAF nr. 3.698/2015
Numărul 3, 31 ian. - 6 feb. 2017 » Prim-plan decizional
Președintele CECCAR, prof. univ. dr. Robert Aurelian Șova, a înaintat președintelui ANAF, Bogdan Nicolae Stan, un punct de vedere referitor la proiectul de ordin al președintelui ANAF privind modificarea OPANAF nr. 3.698/2015, pentru aprobarea formularelor de înregistrare fiscală a contribuabililor și a tipurilor de obligații fiscale care formează vectorul fiscal, cu modificările și completările ulterioare, proiect aflat în dezbatere publică pe site-ul Agenției. Redăm textul integral al documentului.
„CECCAR, ca organism care gestionează profesia contabilă, considerăm în interesul public oportună modificarea proiectului de ordin al președintelui ANAF privind modificarea OPANAF nr. 3.698/2015, pentru aprobarea formularelor de înregistrare fiscală a contribuabililor și a tipurilor de obligații fiscale care formează vectorul fiscal, cu modificările și completările ulterioare, publicat la rubrica Transparență decizională în data de 20.01.2017.
- la modul de organizare și conducere a contabilității conform prevederilor Legii contabilității nr. 82/1991, republicată, cu modificările și completările următoare, respectiv:a) Pentru persoane impozabile a căror contabilitate este organizată și condusă în compartimente distincte, conduse de către directorul economic, contabilul-șef sau altă persoană împuternicită să îndeplinească această funcție, conform art. 10 alin. (2).
b) Pentru persoane impozabile a căror contabilitate este organizată și condusă pe bază de contracte de prestări de servicii în domeniul contabilității, conform art. 10 alin. (3). - la datele de identificare ale persoanelor care asigură organizarea și conducerea contabilității și care răspund conform art. 10 alin. (4) pentru aplicarea corespunzătoare a reglementărilor contabile conform Legii contabilității nr. 82/1991, republicată, cu modificările și completările următoare.
Relevanța acestor informații, a căror completare nu durează mai mult de un minut, adăugându-se la cele 9 minute estimate de ANAF pentru completarea întregului formular, pentru încurajarea și susținerea conformării voluntare, pentru reducerea riscurilor de neconformare la nivelul mediului de afaceri, pentru a susține angajamentul reglementatorului de a pune accentul pe prevenție, și nu pe sancționare, pentru asigurarea unui mediu concurențial corect, inclusiv în piața contabilității, pentru campania de diminuare a evaziunii fiscale și de creștere a eficienței în colectarea creanțelor fiscale și, nu în ultimul rând, pentru creșterea competitivității IMM-urilor având în vedere noua viziune privind rolul profesionistului contabil conform studiului IFAC, THE ROLE OF SMPS IN PROVIDING BUSINESS SUPPORT TO SMES New Evidence, a fost evidențiată și în cadrul sondajului efectuat de CECCAR la care au răspuns aproximativ 3.600 de contribuabili care au completat sau au asistat la completarea Formularului 088. De asemenea, au fost dezbătute cu reprezentanți ai mediului de afaceri cu care am participat la discuțiile inițiate de ANAF pentru identificarea măsurilor ce se impun ca urmare a eliminării Formularului 088.”
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național