Puseul inflaționist în Europa va fi mai lung decât se preconiza, dar temporar, spune Christine Lagarde
Telex » Știri 29 octombrie 2021
Banca Centrală Europeană (BCE) consideră în continuare că recenta creștere a ratei inflației în zona euro peste ținta sa de 2% este un fenomen temporar și se așteaptă ca presiunile prețurilor să se reducă în anul următor, a declarat președintele BCE, Christine Lagarde, transmite Bloomberg, preluată de Agerpres. Lagarde a recunoscut că puseul inflaționist din Europa va dura mai mult decât preconiza inițial BCE, dar, cu toate acestea, condițiile favorabile de finanțare create de politica monetară ultra-relaxată a BCE sunt încă esențiale pentru revenirea economiei zonei euro din pandemia de COVID-19.
„Chiar dacă actuala creștere a ratei inflației va dura mai mult decât se preconiza, ne așteptăm ca ea să încetinească pe parcursul anului următor”, a declarat Lagarde în conferința de presă de după reuniunea Consiliului guvernatorilor BCE. Lagarde a subliniat că principalii factori care stimulează inflația sunt prețurile la energie, creșterea cererii legată de redeschiderea economiei și efectele reducerii TVA în Germania. „Ne așteptăm ca acești factori să se atenueze pe parcursul anului următor”, a spus Christine Lagarde.
Luna trecută, rata anuală a inflației în zona euro a ajuns la 3,4% și, potrivit unor estimări preliminare, a continuat să urce până la 3,7% în octombrie. Aceasta a ridicat unele semne de întrebare cu privire la cât de adecvată este politica BCE privind achiziții mari de obligațiuni și dobânzi negative la depozite.
În luna septembrie, prognozele BCE arătau spre o inflație în zona euro de 2,2% în acest an, pentru ca anul viitor să se reducă la 1,7% și la 1,6% în 2023, însă este foarte probabil ca aceste estimări să fie revizuite în sus în decembrie, când instituția de la Frankfurt va da publicității noile sale prognoze. Economiștii intervievați de Reuters și-au majorat și ei prognozele de inflație și acum se așteaptă la o creștere a prețurilor în zona euro de 2,3% în acest an, una de 1,8% în 2022 și un avans de 1,6% în 2023.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial