Puterea obişnuinţei
Numărul 30, 25-31 octombrie 2016 » La început a fost cuvântul...
Examinarea unor formule folosite frecvent, mai ales în corespondenţa oficială (de serviciu), ne arată că anumite greşeli de exprimare se perpetuează în virtutea a ceea ce numim „puterea obişnuinţei”. De exemplu, în loc de a se zice „ca urmare a faptului…”, mult mai des se recurge la „urmare a faptului…”. Sintagma nu este rezultanta nevoii fireşti de a te exprima cât mai concis, ci a nerespectării spiritului limbii române. La fel, rugămintea, îndemnul de „luaţi la cunoştinţă că…” arată că recursul la prepoziţii prezintă dificultăţi pe care unii le depăşesc tot prin apelul la „obişnuinţe”. Dacă deschidem DEX în dreptul cuvântului „cunoştinţă” vom constata dintr-un „foc” că prepoziţia „de” este obligatorie în cazul dat: „a avea” sau „a lua cunoştinţă de ceva”. În schimb, un „la” este la locul lui atunci când spunem „a aduce la cunoştinţa celor interesaţi că…”.
De multe ori, acel „la” este perfect inutil. Nu aţi întâlnit, oare, în anunţuri publicitare, formula „luaţi la cunoştinţă că s-au publicat posturile vacante pentru…” ori „confirm că am luat la cunoştinţă că…”. Eliminarea lui „la” duce la creşterea cursivităţii frazei şi la mult dorita concizie. Nu sună mult mai bine formulele „luaţi cunoştinţă de” şi „confirm că am luat cunoştinţă de…”? Aceasta nu înseamnă, repet, că trebuie să renunţăm la… „la”. Este corect să spunem „am adus la cunoştinţă că…”.
Confuzia care se comite în folosirea lui „de” şi a lui „la” scapă deseori atât în scris, cât şi în exprimarea verbală din cauza solidificării, a sedimentării, în timp, a unor greşeli de exprimare cu origini diverse şi îndepărtate. Este, desigur, interesant să apelăm la etimologie, dar mai comod ar fi să ne „obişnuim” (că tot am menţionat cuvântul în titlu) să recurgem fie şi numai la dicţionarele mai concentrate unde găsim, negreşit, termenii uzuali. Se spune că „obişnuinţa este a doua natură”, dar nu tot ceea ce vine de la natură ne este de folos. Exemplele ne stau la dispoziţie cu… nemiluita: de la dezastrele naturale până la insectele aducătoare de boli (că doar tema reformării sistemului de sănătate se află la ordinea zilei). Oricum, poate că nimic nu este mai rău decât a te „obişnui” cu răul. Inclusiv în materie de erori lingvistice. (T.B.)
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistic pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice