PwC: 9 din 10 investitori imobiliari europeni sunt îngrijorați de lipsa resurselor și de costurile de construcție, în 2023
Numărul 49, 14-20 dec. 2022 » Lumea în care trăim
Disponibilitatea resurselor și costurile de construcție sunt principalele îngrijorări pentru nouă din zece investitori (92%) care activează în sectorul imobiliar în anul 2023, dar și pentru următorii 3-5 ani, pe fondul deficitului de materiale, al forței de muncă și al presiunii inflaționiste, arată Raportul "Emerging Trends in Real Estate 2023", realizat de PwC împreună cu Institutul Urban Land, relatează Agerpres. Consultanții anticipează faptul că o redresare în sectorul imobiliar nu este probabilă mai devreme de începutul anului 2024.
Conform raportului, 51% dintre respondenți se așteaptă să fie cumpărători neți de active imobiliare, în 2023, în scădere față de anul trecut (59%), în timp ce 92% din totalul investitorilor arată că disponibilitatea resurselor și costurile de construcție sunt principalele lor îngrijorări pentru 2023, cât și pentru următorii 3-5 ani, pe fondul deficitului de materiale și al forței de muncă, precum și al presiunii inflaționiste.
Alte îngrijorări enunțate se referă la creșterea economică europeană (76%), la dobânzi (73%) și la evoluția economică globală.
"Totuși, anul 2023 ar putea să aducă și oportunități pentru investitorii bine capitalizați, atât pentru achiziții, având în vedere scăderea evaluărilor, cât și pentru dezvoltări viitoare, fiind așteptată o scădere a prețurilor la terenuri, dar și un declin accentuat al concurenței între dezvoltatori. Sectorul rezidențial rămâne în topul preferințelor fiind considerat mult mai stabil din perspectiva veniturilor decât sectoarele comerciale. Totuși, creșterea bruscă a costurilor de construcție și a costurilor forței de muncă afectează și dezvoltatorii rezidențiali, limitând oferta în contextul în care cererea rămâne ridicată. Deloc surprinzător, infrastructura pentru energie nouă rămâne în topul sectoarelor promițătoare, pe fondul uneia dintre cele mai mari provocări globale - tranziția către energia verde. Aceasta este urmată de sectorul de life sciences (cercetare/dezvoltare în domeniul farmaceutic, alimentar, biotehnologie etc.) și de centrele de date. Contrar ediției de anul trecut, logistica a coborât în clasamentul general de pe locul al treilea pe locul al optulea, în timp ce se remarcă un interes crescut pentru o serie de subsectoare cu o componentă socială (cămine pentru bătrâni, case sociale etc.)", se notează în cercetarea PwC.
Potrivit sursei citate, clasamentul anual al celor mai atractive orașe europene pentru investițiile imobiliare relevă faptul că investitorii vor continua să-și plaseze banii în orașele importante ale Europei, în ciuda faptului că perspectivele au scăzut în toate cele 30 de orașe analizate în raport. Astfel, pentru al doilea an consecutiv, Londra rămâne principala metropolă în clasamentul preferințelor investitorilor pentru 2023, Paris urcă pe locul al doilea, în timp ce Berlin coboară pe poziția a treia a clasamentului.
În clasament se mai află Madrid (locul 4), Munchen (5), Amsterdam (6), Frankfurt (7), Hamburg (8), Barcelona (9) și Milano (10).
Raportul "Emerging Trends in Real Estate 2023" a fost realizat de Institutul Urban Land și PwC în rândul a 1.038 de respondenți din 20 de țări din Europa.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistic pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice